Private equity is risico niet waard Beleggers zijn beter af met een strategie van valuebeleggen in small caps dan met private equity. 3 september 2014 10:00 • Door IEXProfs Redactie Larry Swedroe laat op ETF.com dit keer zijn kritische oog vallen op private equity. De private equity is de laatste dertig jaar enorm gegroeid, mede dankzij de grote institutionele beleggers, die op zoek waren naar een alternatief voor de aandelenmarkten om aan hun rendementen op te krikken. Swedroe concludeert dat beleggers beter af zijn met een strategie van valuebeleggen in small caps dan met private equity. De studie ’Private Equity Performance: What Do We Know?’ neemt de prestaties van 1400 durfkapitalisten onder de loep over de periode 1984 tot 2011. De rendementen worden vergeleken met de aandelenmarkten en de gemiddelde meerwaarde van private equity was 3 procentpunt op jaarbasis. Voordat direct conclusies worden getrokken, geeft Swedroe nog wat denkstof mee. Venture Economics komt in een eigen studie tot een gemiddeld rendement op jaarbasis voor private equity van 13,8% over een periode van twintig jaar. Dat is 2,6 procentpunt beter dan de S&P500, iets minder dan de andere studie. Tijdens diezelfde periode rendeerden beleggingen in small cap value stocks 16% op jaarbasis en overtroffen dus de private equity. Swedroe vindt dit soort aandelen een betere benchmark voor durfkapitalisten dan de S&P500. Private equity is veel risicovoller dan een belegging in de S&P500. De index bestaat uit grote en sterke bedrijven, terwijl durfkapitalisten zich richten op kleinere bedrijven en bedrijven in opbouw met minder financiële draagkracht. Het ontbreekt aan de liquiditeit, transparantie, spreiding en dagelijkse prijsstelling die de S&P500 kent. Private equity heeft meer weg van opties, of een loterij. Zij bieden een kleine kans op een hoog, maar een grotere kans op een lager dan gemiddeld rendement. Ook ligt de standaarddeviatie veel hoger. Private equity kent dus een veel hoger risico, maar het rendement is geen goede compensatie voor dit hogere risico dat gelopen wordt. Er zou een hogere premie betaald moeten worden voor de mindere liquiditeit ervan. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.