'Performance chase' is dure hobby Het kopen en vasthouden van fondsen levert 2,76% meer rendement op dan het jaarlijks kopen van 'nieuwe' beste fondsen. 13 augustus 2014 15:45 • Door Peter van Kleef Aardig onderzoek van Vanguard over de keerzijde van het najagen van rendementen uit het verleden - de performance chase. De onderzoekers vergeleken het rendement over een periode van tien jaar (2004-2013) tussen een mandje fondsen dat gekocht werd en waarin geen mutaties werden doorgevoerd en een mandje fondsen waarbij elk jaar de beste fondsen over de afgelopen drie jaar werden geselecteerd. Die vergelijking is relevant omdat beleggers zich vaak laten leiden door performancelijstjes, en de periode van drie jaar is daarbij vaak leidend omdat het de illusie geeft van een langetermijnperformance. Het onderzoek werd gedaan onder negen types beleggingsfondsen: Largecaps in de smaken groei, waarde en gemengd Midcaps in de smaken groei, waarde en gemengd Smallcaps in ... precies. Wat blijkt? In alle negen categorieën deed de buy & hold-portefeuille het beter. En dat terwijl de periode 2004-2013 ook behoorlijk heftige schokken meemaakten. Zowel de crisis van 2007-2009 als de bullmarkt van de laatste vijf jaar. In alle negen smaken bleek 'performance chasing' een verliezende strategie. Het verschil in het geannualiseerd rendement over de periode van tien jaar was, gemiddeld, 2,76%. Het grootste verschil was te vinden bij midcpas gemengd, met een performance gap van 4,0% - per jaar. Het kleinste verschil was 1,6% (per jaar) bij midcap value. Bij de performance is geen rekening gehouden met transactiekosten. Die zouden, vanwege de vele mutaties, het verschil alleen maar groter hebben gemaakt. Dit zijn de spelregels die Vanguard bij het onderzoek hanteerde: Het onderzoek maakt eens te meer duidelijk dat het kopen van beleggingsfondsen op basis van hun recente successen (outperformance ten opzichte van de index of de peer group) allerminst een garantie is voor verdere successen. Of zoals de onderzoekers het samenvatten: "To improve the odds of their long-term investment success, investors should understand that some periods of below-average performance are inevitable. At such times, investors should remain disciplined in their investment approach and avoid the temptation to chase performance." Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.