Execution Plus, dus Er ligt een enorm gat in de markt, ergens tussen advies en execution only. Wie stapt erin? 20 juni 2014 16:30 • Door Peter van Kleef Deze week hadden we een aardig stukje op de site, over wat ze in de VS 'robo advisors' noemen. Zeg maar de volautomatische beleggingssites voor doe-het-zelvers die in razendtempo marktaandeel winnen op duurbetaalde adviseurs. In ons land woedt al lange tijd de discussie over de vraag of de afschaffing van de distributievergoeding beleggers niet naar execution only jaagt - met alle negatieve gevolgen van dien. Teneur van het artikel was dat robo advisors op korte termijn een bedreiging zijn voor adviseurs, hoewel ze op de lange termijn opgeslokt zullen worden door de grote spelers - zoals dat met inoovatieve challengers nu eenmaal gaat. De robo advisors zijn in het Amerikaanse voorbeeld geen uitgeklede execution only-platforms, maar doe-het-zelf initiatieven, aangekleed met allerhande leuke, handige tools. HartenkreetDat past precies in de cri de coeur van Tim Mortelmans, van toezichthouder AFM. Ik sprak hem vorige week voor een groter interview in het komende IEXProfs magazine. Maar de uitspraak die me het meeste bijgebleven is, is wel dat de toezichthouder niet meer gelooft in de traditionele driedeling beheer - advies - execution only. Volgens Mortelmans ligt er een zee aan mogelijkheden tussen advies en execution only, zeg maar het terrein voor Execution Plus. Dat vraagt durf, de AFM denkt graag mee met marktpartijen die in dat gat willen stappen. En ja, er wordt de nodige innovativiteit gevraagd - zeker voor wat Mortelmans als 'een conservatieve wereld' betitelt. Maar kom, het gaat om het vasthouden of wellicht winnen van een klant. Dan is een beetje innovativiteit toch niet teveel gevraagd - zeker niet nu u toch op zoek moet naar een nieuw, gezond verdienmodel? Bij IEXProfs gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan dit soort initiatieven. We stellen ook prijs op uw mening. Laat van u horen! Hoe ziet de toekomst van Execution Plus eruit? De stelling: Execution Plus, dat wordt 't dus. Eens of oneens? Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.