Inflatie EU nog lager dan verwacht De inflatie in de EU daalt zo hard dat het deflatiespook in zicht komt. Toch zal de ECB nog even afwachten, denkt de FT. 31 maart 2014 15:30 • Door IEXProfs Redactie De inflatie in de eurozone is in maart gedaald tot 0,5%, eentiende procentpunt lager dan de meeste analisten verwachtten. De Europese kerninflatie, die voedsel en energie met hun grilliger prijsvorming buitensluit, daalde ook: van 1 naar 0,8%. Deze nieuwe cijfers voeden de vrees voor deflatie in de eurozone. Zij komen vlak voor de vergadering van het governing council van de ECB aanstaande donderdag. Toch verwacht men geen drastische beleidswijziging. Dat meldt de FT. De krant tekent daarbij aan dat de inflatie vorig jaar extra werd gedrukt doordat Pasen vroeg in het jaar viel. Traditioneel is dat een periode waarin bedrijven hun prijzen verhogen. Niettemin, aldus de FT, "zet het huidige lage inflatiecijfer de ECB onder druk maatregelen te nemen om een langdurige periode van dalende prijzen te voorkomen". De krant vindt steun voor die mening bij de meeste analisten van de grote banken. "Het risico van deflatie neemt absoluut toe," zegt bijvoorbeeld Philippe Gudin de Vallerin, chefeconoom Europa bij Barclays. "De ECB kan volhouden dat dit een natuurlijke ontwikkeling is, maar als je kijkt naar de trend sinds vorige zomer, dan heeft de ECB zelf haar inflatieprognose sedertdien voortdurend naar beneden bijgesteld." Het gevaar is dat die trend versnelt doordat consumenten en bedrijven aankopen uitstellen in de hoop op nog lagere prijzen. Meer quantitative easing en wellicht zelfs negatieve rente Europese beleidsmakers suggereerden de laatste weken al drastische tegenmaatregelen, zoals meer quantitative easing en zelfs negatieve rentes op tegoeden die banken bij de ECB aanhouden, om hen te dwingen meer geld in de reële economie te pompen. Toch verwachten de meeste analisten dat de ECB donderdag hooguit enkele kleinere stapjes zal zetten, zoals de verlaging van enkele kernrentes en/of kleinere injecties van liquiditeit in de markt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.