1 biljoen dividend Mijlpaal! In 2013 keerden bedrijven meer dan 1 biljoen dollar aan dividend uit, volgens Henderson Global Dividend Index. 25 februari 2014 12:00 • Door IEXProfs Redactie In 2012 bleef de dividendteller nog treiterend op 999,4 miljard dollar staan, maar in 2013 werd de magische grens van 1 biljoen dollar aan uitgekeerd dividend wereldwijd met speels gemak genomen. Bedrijven keerden in totaal 1.027 miljard (een fractie meer dan 1 biljoen) dollar aan dividend uit. Dat blijkt uit de nieuw gelanceerde Global Dividend Index van Henderson. De stijging van 2,2% viel wel veel lager uit dan in 2012 (+7,7%) en 2011 (+21,4%). Vorig jaar kwam de stijging vooral voor rekening van bedrijven in opkomende markten, die in totaal 9,1% meer dividend uitkeerden en Asia-Pacific (ex-Japan) met een stijging 6,5%. In de VS bedroeg de stijging een magere 1,4%, in Europa (ex-VK) lag dat beduidend hoger op 3,9%. Japanse bedrijven keerden juist 9,6% minder dividend uit - dat wil zeggen in dollars. Maar die daling komt volledig voor rekening van de depreciatie van de yen. De Henderson Global Dividend Index laat ook duidelijk de toenemende rol van opkomende markten in het totaalplaatje zien, gemeten vanaf 2009. Wel lijkt de grootste versnelling eventjes achter de rug. Die inhaalslag wordt vooral toegeschreven aan de opgelopen liquiditeit in de financiële markten – een direct gevolg van de monetaire verruiming door centrale banken. Frankrijk houdt Europa opEuropa (ex-VK) is, achter de VS, in absolute termen nog altijd de tweede grote speler, maar heeft de totaalsom van uitgekeerd dividend sinds 2009 slechts mondjesmaat zien oplopen. De financiële crisis die met name in Europa zwaar huis hield, is daar debet aan. Met name in Zuid-Europa werd de dividendkraan dichtgedraaid. Het dividend in de PIIGS-landen (Portugal, Italië, ierland, Griekenland en Spanje) daalde van 54,7 miljard dollar in 2009 naar 39,2 miljard in 2013. Maar Frankrijk drukte nog het zwaarst op de dividendgroei in Europa. In 2013 werd 50,5 miljard dollar dividend uitgekeerd. Dat was 1% minder dan in 2009 en omdat het land, na Duitsland, de grootste bijdrage levert in Europa, tikt dat zwaar door. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.