Wachten op echte hervormingen Japan Critici houden hervorming van het Japanse bedrijfsleven scherp in de gaten. Alleen dat helpt het langetermijnpotentieel. 15 oktober 2013 10:15 • Door IEXProfs Redactie Hoewel veel buitenlandse beleggers positief zijn over de vooruitzichten voor de Japanse aandelenmarkt op de korte termijn, zijn ze negatiever gestemd als het gaat over de lange termijn. Dat blijkt uit een rondgang van The Wall Street Journal langs verschillende professionele beleggers met posities in Japan. Het merendeel is het er over eens dat de monetaire en economische stimuleringsmaatregelen van de nieuwe premier Shinzo Abe hun eerste vruchten hebben afgeworpen. De Nikkei index is sinds het dieptepunt medio juni zo'n 16% opgeklommen. Volgens critici wordt die stijging echter vooral gedreven door maatregelen vanuit de overheid. De private sector daarentegen houdt zich angstvallig stil wat hervormingen betreft en dat stemt buitenlandse beleggers sceptisch. Extern toezichtJapanse bedrijven zouden zich volgens critici meer moeten focussen op het verbeteren van de aandeelhouderswaarde door kapitaal efficiënter in te zetten. Daarbij ontbreekt het in hun ogen aan extern toezicht op de Japanse raden van bestuur. Een structuur zoals gebruikelijk in bijvoorbeeld de VS zou Japanse bedrijven een objectievere kijk kunnen bieden op hun financiële middelen op de lange termijn. Het huidige debat over een mogelijke verlaging van het vennootschapsbelastingtarief van 38% – een van de hoogste ter wereld – zou gebruikt kunnen worden om veranderingen in het bedrijfsleven af te dwingen. De vennootschapsbelasting zou alleen omlaag moeten voor bedrijven die er in slagen hun liquiditeitenhuishouding op orde te brengen en te investeren in hun research & developmentafdelingen. Tot het zover is, houden critici de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en blijft vooral het kortetermijnpotentieel van Japan interessant. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?