JP Morgan AM tipt waarde-aandelen Na jaren van malaise hebben Europese waarde-aandelen de wind vol in de zeilen, zo concludeert JP Morgan AM. 15 februari 2017 10:05 • Door IEXProfs Redactie Europese aandelen met een relatief lage koerswinstverhouding, behorend tot de groep van waarde-aandelen, hebben de laatste jaren niet bijzonder goed gepresteerd. Dat gaat veranderen, zo schrijven portfoliomanagers Ian Butler, Michael Barakos en Tom Buckingham van JP Morgan Asset Management in een rapport over Europese waarde-aandelen. Volgens de auteurs hebben waarde-aandelen de afgelopen tien jaar in de wildernis doorgebracht. Ze presteerden aanzienlijk slechter dan zogenoemnde groei-aandelen, die veelal hoger gewaardeerd zijn en minder dividend uitkeren, maar die wel meer winstpotentie hebben. Zes maanden geleden is volgens de drie portfoliomanagers van JP Morgan de trend omgeslagen. Europese waarde-aandelen werden ‘plotseling’ modieus. Ze presteerden gedurende het afgelopen half jaar beter dan andere beleggingscategorieën en daar zal het niet bij blijven. Het is nog nog niet te laat om te profiteren van de nieuwste waard-trend. Langdurige outperformance De auteurs hebben berekend dat waarde-aandelen, vanaf het moment dat ze beginnen te outperformen, gemiddeld 28 maanden lang een bovengemiddelde koersstijging laten zien. Daarvoor zijn de auteurs teruggegaan tot het jaar 1975.De langste periode van bovengemiddelde groei voor waarde-aandelen bedroeg 80 maanden, bijna 7 jaar. Europese waarde-aandelen zijn nog altijd relatief goedkoop. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aandelen in Europa is nog altijd erg groot, vergelijkbaar met de aanloop naar de kredietcrisis en het hoogtepunt van de eurocrisis (zie onderstaande grafiek). Waarde-aandelen hebben daarnaast het voordeel dat ze relatief goed presteren in periodes dat de inflatie stijgt, zoals nu het geval is. Groeiaandelen zijn sterker afhankelijk van toekomstige inkomstenstromen. Naarmate die als gevolg van inflatie minder waard worden, worden groei-aandelen automatisch minder aantrekkelijk. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?