Echt duurzaam houdt markt niet bij Best in class actieve beleggingsfondsen zijn het afgelopen jaar zowel bij de markt als bij hun passieve tegenhangers achtergebleven. 2 februari 2017 08:00 • Door Jorge Groen Door hun best in class-aanpak zijn actieve fondsen over het algemeen duurzamer hun passieve tegenhangers, die duurzaamheid op basis van uitsluitingscriteria toepassen. Maar door hogere kosten en geconcentreerdere portefeuilles als gevolg van de strengere duurzame criteria zijn de rendementen veelal lager. Dat kan negatief uitwerken op de populariteit van deze echt donkergroene beleggingsfondsen, concludeert adviesbureau AF Advisors op basis van een selectie voor IEXProfs van de tien best presterende duurzame beleggingsfondsen die in Nederland te koop zijn. “Rendement is voor beleggers een belangrijke voorwaarde voor het selecteren van een beleggingsfonds,” zegt Guido Corbeau, consultant bij AF Advisors. Lees ook: De beste 10 duurzame beleggingsfondsen Het uitsluiten van bedrijven die actief zijn in fossiele brandstoffen, grondstoffen en de financiële sector en de overweging naar duurzamere sectoren als gezondheidszorg en technologie heeft in de afgelopen jaren goed uitgepakt voor actieve best in class-fondsen vanwege de tegenvallende prestaties van deze sectoren. Herstel grondstoffen Het afgelopen jaar hebben grondstoffen en financiële waarden echter geprofiteerd van het herstel en zijn duurzaam beleggende actieve best in class-fondsen achtergebleven bij de MSCI World Index. “Duurzame fondsen zijn niet significant duurder dan reguliere beleggingsfondsen, maar in een industrie waar consolidatie en prijsdruk de normen zijn, is het voor best in class-fondsen en impact investing-initiatieven een grote uitdaging om het marktaandeel te vergroten,” aldus Corbeau. Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.