Hedgefunds kunnen het niet meer Uit risico-oogpunt heeft het nauwelijks zin om in aandelenhedgefunds te beleggen, want ze bewegen toch vrijwel in lijn met de S&P 500. 15 augustus 2012 12:30 • Door Corné van Zeijl Als ik commerciële uitingen van de hedgefunds zie, ben ik altijd sceptisch. Als zij de heilige graal van het beleggen hebben gevonden, waarom zouden ze dan uw geld nog willen beheren? In een rapport van Morgan Stanley kwam ik een grafiekje tegen van de correlatie tussen een aandelenhedgefondsenindex en de S&P 500. En wat valt dan op? Ze lijken steeds meer op elkaar. Het heeft uit risico-oogpunt nauwelijks zin om in deze hedgefunds te beleggen, want ze bewegen toch vrijwel in lijn met elkaar. Dat was vroeger wel anders. Oké, zult u zeggen, maar ik beleg niet in deze hedgefunds vanwege risicoreductie, maar vanwege de rendementen. En ondanks de hoge fees (meestal 2% per jaar plus 20% performance fee), verdien ik met deze superbeleggers meer dan gewone beheerder dat doen. Nou, dat was ook vroeger zo. AchterblijversIk laat u even een grafiek zien van de hedgefundsindex van de fondsen die alleen in aandelen beleggen en vergelijk deze even met de S&P 500. In de afgelopen tien jaar hebben deze fondsen het een stuk slechter gedaan. Maar ja, er zitten allerlei stijleffecten in. Vandaar dat ik ook het Morgan Stanley-grafiekje laat zien, waarbij er voor deze factoren wordt gecompenseerd. Maar ook dan blijft het dramatisch. In de jaren ‘90 deden deze fondsen het per jaar nog 12 tot 16% beter. Tegenwoordig blijven deze fondsen op jaarbasis een procent of 4 achter. Dus blijft u als belegger achter zonder de gewenste risicoreductie, superrendementen, maar alleen met die superfees. Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?