Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport. 19 februari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Institutionele beleggers hebben in het vierde kwartaal van 2024 opnieuw vol ingezet op Amerikaanse aandelen en dan met name Big Tech. Bij private equity zet de negatieve trend door. In 2022 ging nog bijna 60% van de zoekopdrachten van beleggingsmandaten naar private equity-partijen. In 2024 is dat gezakt tot 43%. Dat zijn enkele conclusies uit het laatste kwartaalrapport van bfinance, een internationale adviseur van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Het bedrijf heeft klanten in 45 landen die constant op zoek zijn naar nieuwe beleggingsmogelijkheden. Het kwartaalrapport geeft inzicht in wat bij de institutionele beleggers populair is, en wat niet. Infrastructuur en vastgoed Het feit dat private equity minder populair is dan een paar jaar geleden, ligt volgens bfinance aan het illiquide karakter. In tijden dat aandelen van het ene hoogtepunt naar het andere snellen met ook nog weinig volatiliteit, is illiquiditeit een duidelijk nadeel. Binnen private equity zijn er ook grote verschuivingen. De belangstelling voor infrastructuur en vastgoed blijft onverminderd hoog. De daling zit hem meer bij zaken als buy-out-fondsen en startups. Emerging markets Bij de belegging in aandelen ziet bfinance nog altijd een zekere afkeer van emerging markets. In 2022 waren zoekopdrachten naar EM-aandelenfondsen nog goed voor 24%. In 2024 is dat gehalveerd tot 12%. Grappig is dat dit bij obligaties precies andersom is. Daar is juist een grote interesse voor opkomende markten. Dat heeft te maken met de relatief hoge rendementen die daar te halen zijn. De zoekopdrachten naar investment-grade obligatiefondsen daalden ondertussen van 50% naar 35%. Bij high-yield ging dat van 17% naar 12%. Aandelen Aandelen zaten in het vierde kwartaal met een weging van 37% nog altijd ruim boven hun lange-termijngemiddelde van 35%. Dat geeft voor bfinance aan dat de risicobereidheid van institutionele beleggers onverminderd groot is. ESG De komst van klimaatscepticus Trump en andere hindernissen voor duurzaam en sociaal beleggen, zoals greenwashing, hebben blijkbaar nog weinig effect. Vooral bij private infrastructuurfondsen speelt ESG een grote rol. 70% van het vermogen dat in deze categorie wordt belegd, gaat naar projecten voor groene energie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.