Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand. 13 februari 2025 12:30 • Door Rob Stallinga In de maand dat Trump opnieuw werd geïnstalleerd als Amerikaans president kochten Europese ETF-beleggers vooral aandelen. Risk on dus. Ook grondstoffen en geldmarktfondsen waren gevraagd. Aan de trend om vooral wereldwijde en Amerikaanse aandelen te kopen werd in janauri een duidelijk gevolg gegeven. Dat Europese aandelen afgelopen maand beter rendeerden, valt ook af te lezen aan de Europese beleggersbereidheid om in Europese aandelen te stappen. Tech en financials waren de sectoren die in januari het meest in trek waren. Dat was ook niets nieuws. Hoewel Trump een sterk voorstander is van olie- en gas was de fossiele energiesector allesbehalve populair. Tijdens het vorige ambtstermijn van Trump presteerde deze sector bijzonder beroerd. Vreemd is dat niet. Zijn adagium Drill baby drill leidt tot een mogelijk overaanbod van olie en gat dat de fossiele energieprijzen onder druk kunnen zetten. In tegenstelling tot aandelenbeleggers zien obligatiebeleggers meer risico's. Een mogelijke handelsoorlog kan leiden tot een hogere inflatie waardoor de langere rentes zullen oplopen en de Fed extra voorzichtigheid is om de rentes op korte termijn te verlagen. Europese obligatiebeleggers kozen in dit klimaat voor de aanschaf van staatsobligaties. Hoezeer obligatiebeleggers hogere rentes vrezen, blijkt wel uit de gekozen looptijden. Simpel gesteld: hoe korter, hoe beter. Nieuw is dat Europese ETF-beleggers eindelijk goud kopen. De goudprijs loopt al meer dan een jaar flink op, maar tot vorige maand waren het vooral de centrale banken die goud insloegen. Nu hopen ook particulieren een goudgraantje mee te pikken. De droge constatering van Corné van Zeijl Dat is toch jammer. Hebben we de grootste goud rally, missen de goud etf beleggers die net. De afgelopen 4 jaar hebben ze alleen maar verkocht. pic.twitter.com/uK0GkPs2Gw — Corné van Zeijl (@beursanalist) February 13, 2025 Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 12:30 Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.
Assetallocatie 11 feb Kijk, daar zwemmen zes grijze zwanen Grijze zwanen staan voor gebeurtenissen die weliswaar voorstelbaar zijn, maar waarschijnlijk niet optreden. State Street Global Advisors schetst zes grijze zwanen die de markten flink kunnen bewegen: omlaag (3x) en omhoog (3x).
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.