De opmerkelijke veerkracht van Europa ESG-strateeg Murray Birt bij DWS is opmerkelijk optimistisch over de economische toekomst van de EU. 12 februari 2025 14:30 • Door IEXProfs Redactie Ondanks de economische en geopolitieke instabiliteit voltrekt zich in Europa een stille revolutie. Europa is zich volgens Murray Birt opniew aan het uitvinden. Dat moet ook wel want het lijstje problemen is lang. Begrotingstekorten, demografische verschuivingen, klimaatrampen en natuurlijk Amerikaanse heffingen hangen als een wolk boven Europa. Maar de politieke wil om de schouders eronder te zetten neemt volgens Birt duidelijk toe. Twee jaar geleden publiceerde DWS al een analyse over de structurele problemen in Europa. De ontnuchterende conclusie toen: bedrijven zijn grotendeels onvoorbereid op ingrijpende veranderingen die op hen afkomen. De Russische invasie van Oekraïne zogde voor torenhoge energieprijzen en hoge inflatie. Murray Birt Energiecrisis De Europese reactie op het plotselinge einde van de Europese gasafhankelijkheid was volgens Birt indrukwekkend. “Weinig mensen hadden verwacht dat Europa zich zo rap zou losmaken van Russische energie. Beleidsmakers en bedrijven hebben razendsnel gehandeld.” Het resultaat? De overstap naar meer wind- en zonne-energie heeft Europa in 2023 een besparing van €59 miljard op fossiele brandstofimporten opgeleverd. Zonder deze investeringen zou het gas- en kolenverbruik in de EU 11% hoger hebben gelegen. Birt: “Uit deze cijfers blijkt hoe belangrijk duurzame energie is als het gaat om het beschermen van Europa tegen torenhoge energieprijzen en geopolitieke aardverschuivingen. Dit gaat niet alleen over klimaatbeleid, dit gaat ook over economische veiligheid.” Structurele hervormingen op komst Mario Draghi en Enrico Letta hebben onlangs rapporten geprsenteerd over het verbeteren van de Europese concurrentiekracht en de interne markt. De aanbevelingen verdwijnen dit keer niet in een la, maar worden actief meegenomen in het nieuwe mandaat van de Europese Commissie. Alle 27 EU-lidstaten hebben inmiddels volgens Birt hun steun uitgesproken voor structurele hervormingen. “De houding van Europa is onmiskenbaar veranderd. De EU stemt haar beleid steeds vaker af op langetermijnconcurrentiekracht en economische weerbaarheid. Dat is echt een gamechanger.” Volgens Birt is dit het begin van een nieuw hoofdstuk voor Europa. “Als Europa deze koers blijft varen, dan groeit de EU uit tot een veerkrachtige en zelfvoorzienende grootmacht met een sterke concurrentiepositie.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.
Assetallocatie 11 feb Kijk, daar zwemmen zes grijze zwanen Grijze zwanen staan voor gebeurtenissen die weliswaar voorstelbaar zijn, maar waarschijnlijk niet optreden. State Street Global Advisors schetst zes grijze zwanen die de markten flink kunnen bewegen: omlaag (3x) en omhoog (3x).
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.