"De inflatiedruk door invoerheffingen is grotendeels een éénmalig effect" De eerste reactie van hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen op de aangekondige verhoging van Amerikaanse invoertarieven voor producten uit Canada, Mexico en China. 3 februari 2025 14:50 • Door Gastauteur IEXProfs "De nieuwe handelstarieven van Trump (25% voor Canada en Mexico, 10% extra voor China) dreigen vooral de directe Amerikaanse buurlanden treffen. In zowel de Mexicaanse als Canadese economie vertegenwoordigt de export van goederen naar de VS ongeveer een vijfde van hun economie. Voor China is dat slechts 3%, waardoor de impact daar beperkter zal zijn. Waarschijnlijk is dit eerste salvo slechts het begin. Over enkele weken kan ook de Europese Unie in het vizier komen. In het scenario waarin 10%-tarieven voor Europa worden ingevoerd, zou dat onze economische groei naar schatting met 0,2% drukken. Te overzien dus. De uiteindelijke mondiale impact zal echter afhangen van factoren zoals mogelijke tegenmaatregelen, manieren om tarieven te omzeilen, valutabewegingen en nieuwe handelsovereenkomsten. Voor de Amerikaanse consument en de Fed zijn deze ontwikkelingen ongunstig. Tarieven stuwen de inflatie, wat verdere renteverlagingen door de Fed onzeker maakt. Zonder Trumps maatregelen hadden wij rekening gehouden met twee renteverlagingen in 2025. Die verwachting staat nu op de helling. Wel geldt hier enige nuance: de inflatiedruk door invoerheffingen is grotendeels een éénmalig effect. Kort samengevat: de eerste negatieve reactie van de markten is begrijpelijk, maar de impact op de Chinese (en later Europese) economie zou relatief beperkt kunnen blijven. De Fed kan bovendien door een dergelijke éénmalige schok heen kijken." Redactie IEX profs: Dat de Amerikaanse president Trump invoerheffingen gebruikt als een troefkaart in onderhandelingen om het beste eruit te slepen, blijkt vanmiddag. Omdat Mexico blijkbaar water bij de wijn heeft gedaan, is de Amerikaanse invoerheffing voor Mexicaanse producten met een maand uitgesteld. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.