"Obligatiewaakhonden zijn sterker dan Trump" Amerikaanse aandelen profiteren van minder regels en een lagere belastingdruk. Of Amerikaanse aandelen onder Trump daadwerkelijk floreren, hangt van de obligatiemarkt af. Die is volgens Andreas Nigg, plaatsvervangend hoofd PRIME Equities bij private bank J. Safra Sarasin, toch echt wel de baas. 23 januari 2025 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Tal van controverses die de meeste politieke carrières zouden hebben doen ontsporen, hebben geen deuk geslagen in het vermogen van Donald Trump om een historische comeback te maken. Wat betekent zijn terugkeer in het Witte Huis voor Amerikaanse aandelen? De markten hebben positief gereageerd op de machtswisseling, gesteund door het vooruitzicht van minder regelgeving en een lichtere belastingdruk. Dit kan ook de winst ten goede komen, aangezien de bedrijvigheid in de VS begint aan te trekken. Andreas Nigg Minder regels, meer winst Een sector die hier nu al van profiteert, is de financiële sector. De financiële dienstverleningssector profiteert van meer bedrijfsactiviteit en minder regeldruk en is niet blootgesteld aan potentiële tarieven. De tarieven zouden ook een stimulans moeten zijn voor reshoring naar de VS, wat een goed voorteken is voor delen van de industriële sector. Toch zal de onvoorspelbaarheid van Trump een kenmerk blijven voor zowel vrienden als vijanden, wat zich vertaalt in marktvolatiliteit. Hoe lang de 'bromance' met Elon Musk zal voortduren, blijft een open vraag. Een ruzie tussen de twee zou een einde kunnen maken aan de rally voor Tesla-aandelen, die sinds november aanzienlijk hebben geprofiteerd. Onverslaanbare obligatiewaakhonden Het lijkt erop dat de enige tegenstander die Trump niet kan verslaan de obligatiewaakhonden zijn. De term gaat terug tot de jaren 1980 en verwijst naar schuldbeleggers die begrotingsdiscipline proberen op te leggen aan regeringen die ze roekeloos vinden. Een recent voorbeeld is het VK in 2022, toen obligatiewaakhonden een verkoopgolf veroorzaakten die de regering tot een ommekeer dwong in haar plan om de belastingen te verlagen en meer te lenen ondanks de gespannen overheidsfinanciën. Deze keer zouden ze een krachtige controle kunnen vormen op de agenda van de nieuwe Amerikaanse regering. Elk teken van terugkerende inflatie, onzorgvuldige bestedingen of een oververhitte economie zal leiden tot hogere rentetarieven aan de lange kant van de curve. Dat zou dan weer negatief zijn voor de aandelenmarkten. Trump streeft naar florerende aandelenmarkten omdat hij ze ziet als een barometer van zijn succes. Uiteindelijk zullen de obligatiewachten het nog steeds voor het zeggen hebben. Lees ook: Financiële markten houden trump in toom Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.