Het grootste gevaar voor de wereldeconomie is? Staatsfondsen en centrale banken maken zich steeds meer zorgen over geopolitieke spanningen. Om oplopende risico's af te dekken, kopen zij goud. Dat blijkt uit de nieuwste Global Sovereign Asset Management Study van Invesco. 23 juli 2024 13:20 • Door IEXProfs Redactie Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Sovereign Asset Management Study die vermogensbeheerder Invesco voor de twaalfde keer heeft laten uitvoeren. Vorig jaar zorgde de hoge inflatie nog voor de meeste kopzorgen onder de grootste beleggers in de wereld. Aan het Invesco-onderzoek deden 140 beleggingsstrategen bij 83 staatsfondsen en 57 centrale banken mee die samen $ 22.000 miljard onder beheer hebben. Geopolitieke spanningen werden door 83% van de respondenten genoemd als groot risico voor de wereldwijde groei. Bij de vorige enquête lag dat percentage nog op 72%. De stijging weerspiegelt de vrees voor handelsconflicten mochten de gevestigde wereldmachten steeds verder uit elkaar komen te staan. “Het voorzichtige optimisme over de wereldwijde economische groei wordt getemperd door de toenemende zorgen over de rivaliteit tussen de wereldmachten”, zegt Rod Ringrow, Hoofd Official Institutions bij Invesco. “Deze spanningen zijn opgelopen en uitslagen van op stapel staande verkiezingen, vooral in de VS, kunnen van grote invloed zijn op de markten. Opkomende landen profiteren van multipolaire wereld Overigens verwacht de meerderheid van de respondenten (54%), vooral in de opkomende markten, dat opkomende markten zullen profiteren van de strategische strijd tussen de VS en China, onder meer door extra investeerders aan te trekken en een belangrijkere rol te spelen op het wereldtoneel. Van de geënquêteerden ziet 67% dat beleggingen in de opkomende markten het hierdoor de komende drie jaar even goed of zelfs beter zullen doen dan die in ontwikkelde markten. De staatsfondsen willen hierop inspringen door direct te investeren in deze landen of een belang te nemen in multinationals die uitbreiden in opkomende landen. Staatsfondsen zijn hierbij wel selectief. De opkomende landen worden zeker niet over één kam geschoren. Binnen de opkomende markten wordt Azië (ex China) als meest aantrekkelijke regio beschouwd en India wordt genoemd als een van de uitblinkers, zeker als het gaat om schuldbeleggingen. Goud blijft populair Ook goud is populair. Dat komt onder meer omdat centrale banken een steeds groter deel van hun reserves aanhouden in goud om de oplopende risico’s af te dekken. “Centrale banken hebben vertrouwen in goud, niet alleen omdat het tastbaar en a-politiek is, maar ook omdat het lastig is om een ander goed alternatief te vinden voor de Amerikaanse dollar”, aldus Ringrow. Meer weten? Lees de resultaten van het onderzoek. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.