Overvloed aan cash geeft bullmarkt extra kracht Volgens hoofdstrateeg Robert Tipp, Chief Investment Strategist bij PGIM Fixed income, geeft de overvloed aan cash de huidige bullmarkt kracht. Het is een ontwikkeling waar trouwens ook de obligatiemarkt van kan profiteren. 7 mei 2024 12:30 • Door Gastauteur IEXProfs “De recente scherpe rally in vastrentende waarden met een hoger risico gebeurde niet in een vacuüm, maar tegen een achtergrond van stijgende koersen in een reeks beleggingscategorieën variërend van goud tot cryptovaluta en AI-aandelen. Hoewel dit allemaal goed valt uit te leggen, wordt een krachtige factor die hieraan bijdraagt over het hoofd gezien: beleggers hebben te veel cash. Tijdens de corona-pandemie groeiden geldmarktfondsen in omvang. Dat zette door toen spaarders eerst op zoek gingen naar veiligheid en vervolgens naar hogere rentes in geldfondsen na de ondergang van Silicon Valley Bank. Vergeleken met de grofweg 15% van het nominale bbp die in rustigere tijden in geldfondsen werd belegd, lijkt het huidige niveau van 21% meer op de pieken tijdens de recessies van 2002 en 2008, die beide werden gevolgd door sterke, meerjarige rally's in aandelen en een over het algemeen gunstige omgeving voor credits. Robert Tipp Herbalanceren pakt positief uit voor obligaties Een herbalancering van portefeuilles zou obligaties ook kunnen ondersteunen. Terwijl de allocaties van beleggers naar aandelen en vastgoed mogelijk zijn gestegen door waardestijgingen, en de allocaties naar cash zijn toegenomen door instroom, hebben obligaties juist onder druk gestaan door de gestegen rentes. Deze schijnbare onevenwichtigheid in de beleggingsmix, die overigens in tegenspraak is met een vergrijzende bevolking, suggereert dat obligaties goed kunnen blijven liggen als beleggers hun vastrentende allocatie optrekken naar meer normale niveaus. Aantrekkelijke yields De vooruitzichten voor obligatierendementen op de lange termijn blijven dus sterk. Hoewel we geen daling van de langetermijnobligatierentes verwachten, zullen de huidige, nog steeds royale yields toch blijven renderen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de spreads op grote schaal zullen verkrappen ten opzichte van de huidige niveaus, kunnen spreadsectoren extra inkomsten en rendement toevoegen en mogelijkheden bieden om waarde toe te voegen door middel van sectorrotatie en selectie van nieuw papier.” Lees ook: Nee, cashberg langs de lijn gaat nergens naartoe Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.