Invloed van rente op aandelen wordt zwaar overdreven In theorie is het goed voor economie en beurs als de rente wordt verlaagd, maar de Amerikaanse praktijk van de laatste 15 jaar wijst iets anders uit. 23 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Wall Street Journal had eerder deze week een opiniestuk met de titel Do Interest Rates Matter Anymore?, ofwel hebben rentetarieven nog de invloed die ze vroeger hadden? De feiten spreken de laatste jaren eerder tegen een grote invloed van de rente, schrijft de WSJ. De Fed heeft de rente immers in een mum van tijd verhoogd van 0% naar 5,25%-5,5%. De verwachting was dat dit de economie zou afremmen, misschien zelfs een recessie zou veroorzaken. Maar vooralsnog valt daar niks van te merken. De Amerikaanse economie groeit momenteel met bijna 3% op jaarbasis, de werkloosheid was zelden zo lang zo laag en de bedrijfswinsten liggen op recordniveau. Kredietcrisis Axios had een paar weken geleden een verhaal met dezelfde strekking. De financiële website ging alleen nog een stap verder. Volgens Axios wordt de invloed van de rente al zeker sinds 2009 overschat. In de periode na de kredietcrisis van 2009 tot 2015 – toen de rente werd verlaagd tot 0% - zaten analisten er namelijk ook telkens naast met hun voorspellingen. Ze waren veel te optimistisch over het effect van een negatieve reële rente op de groei. 40% groei terwijl de rente stijgt De cijfers spreken boekdelen. Axios heeft uitgerekend dat het Amerikaanse bruto nationaal product in de 14 kwartalen sinds de recessie van 2020 is gegroeid met 8 biljoen dollar, ofwel 40%. Ter vergelijk, de 14 kwartalen na de recessie van 2009 leverden een bbp-groei op van een magere 2 biljoen dollar, ofwel 14%. Les voor beleggers Voor beleggers is dat belangrijk om te onthouden. Er wordt bij de outlook voor aandelen en obligaties vaak veel waarde gehecht aan het monetaire beleid van centrale banken. Renteverlagingen worden over het algemeen positief uitgelegd door analisten. Maar de laastste jaren was dat advies contraproductief, want terwijl de rente steeg en het bbp steeg, stegen ook de bedrijfswinsten en de beurskoersen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.