Grafiek van Daalder: Dit was mijn laatste. Tot ziens! Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelde elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht verdient. Deze week presenteert hij zijn laatste: 150 jaar Amerikaanse aandelen. Ofwel, beleggen met een lange adem loont. 3 maart 2024 10:00 • Door Lukas Daalder Mocht u het nog niet gehoord hebben, dan bij deze een officiële mededeling: ik stop ermee. Eind januari heb ik mijn ontslag aangeboden bij BlackRock, heb ik mijn vertrek als columnist bij het Financieele Dagblad aangekondigd, ben ik gestopt met mijn podcast en rond ik - met deze laatste grafiek - ook mijn wekelijkse bijdrage aan IEX Profsaf. Anders dan dat ik de komende drie maanden even helemaal niets met economie en financiële markten van doen wil hebben, heb geen concrete toekomstplannen. Ik duik op een gegeven moment wel weer ergens op, vermoed ik zo, maar of dat nog in de financiële sector zal zijn, vraag ik mij op dit nog wel af. Gewoon even rust en daarna wat anders. Aan zo’n besluit moet je wel een beetje een goede uitsmijter koppelen en dat is de klassieker hierboven. De grafiek laat het verloop van de totale reële rendementen zien die je de afgelopen 150 jaar in Amerikaanse aandelen had kunnen behalen. De as is logaritmisch, en dat houdt in dat een stijging van 100 naar 110 visueel er precies hetzelfde uitziet als een stijging va 1000 naar 1100. Daarnaast geven de lichtgrijze vlakken de periodes van Amerikaanse recessies weer, de donkergrijze vlakken de tijden van oorlog waarbij de VS betrokken was en staan er ook nog een aantal andere specifieke gebeurtenissen weergegeven. Zoals de Knickerbocker crisis van 1907 – wie kent hem nog…? Geduld loont De boodschap van de grafiek is, denk ik, wel duidelijk. Ondanks ettelijke recessies, meerdere (wereld)oorlogen en allerlei verschillende zeepbellen (dotcom, Amerikaanse huizenmarkt) en crises (OPEC-crisis, de koude oorlog, 9-11, covid) hebben beleggers met een lange adem altijd wel een aardig rendement behaald. Maar je dan moest je natuurlijk niet in paniek raken op het moment dat de beurs met 50% kelderde en soms (zoals in de periode 1930-1940) moest de belegger ook behoorlijk wat geduld hebben, maar toch. Ik ben heel benieuwd hoe deze grafiek er over 150 jaar uit zal zien. Groet, Lukas Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.