Grafiek van Daalder: Ook min vol-strategie blijkt niet de heilige graal Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht verdient. Deze week: Het succes en de zware terugval van min vol-aandelen. 15 februari 2024 13:00 • Door Lukas Daalder There and back again, zo zou je de grafiek van vandaag kunnen noemen. We kijken naar de relatieve performance van de MSCI World Min Vol Total Return index in dollars ten opzichte van de ‘gewone’ MSCI World Total Return index in dollars. Min vol is hierbij de aanduiding van aandelen die minder volatiel zijn, waarmee het een onderdeel vormt van wat in de beleggingswereld factorbeleggen is gaan heten. Uit historisch onderzoek blijkt namelijk dat aandelen die minder volatiel zijn een betere risicorendementsverhouding opleveren dan gewone aandelen. Zelfde rendemement, minder risico De grafiek laat zien dat vanaf 2000, de piek van de internetbubbel, tot aan 2016, min vol een opmerkelijke outperformance heeft neergezet. De daling die daarna volgde was echter voldoende om alle winst weer in te leveren ten opzichte van de brede MSCI. Of je in juni 1988 (het begin van de min vol reeks van MSCI) nou in de ‘gewone’ world index of in de min vol world index had belegd, in beide gevallen was je jaarlijkse rendement 7,6% geweest. Overigens zal de gemiddelde min voller daar heel tevreden mee zijn, want het resultaat werd bereikt met een veel lagere volatiliteit, iets wat de meeste beleggers graag zien. Er zit echter een maar aan: je kon in 1988 helemaal niet in een min vol-strategie beleggen. MSCI heeft de min vol index met terugwerkende kracht samengesteld, dus we kijken naar een theoretisch verloop. Sterker nog, de eerste min vol producten werden pas in 2006/2007 gelanceerd, terwijl de strategie pas in de jaren daarna bekend werd bij de meeste beleggers. Onder water Zoals de grafiek laat zien, staat de rode lijn momenteel sterk onder de niveaus van de periode 2007-2017, dus of er veel beleggers rondlopen die echt tevreden zijn met het behaalde resultaat, dat kan je je afvragen. Overigens zegt dit uiteraard niets over de toekomstige resultaten en het kan best zijn dat er andere min vol indices zijn die een betere performance hebben geboekt. Het laat in elk geval zien dat ook min vol geen heilige graal is: there is no free lunch. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.