Grafiek van Daalder: AEX kent vooral verliezers Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: AEX op een nieuwe all time high! 8 februari 2024 13:00 • Door Lukas Daalder Normaal gesproken kijk ik nooit echt naar de Nederlandse aandelenmarkt - ik heb de AEX wel eens schertsend de Mickey Mouse index van de internationale beurswereld genoemd - maar gezien we dinsdag een nieuwe all time high hebben bereikt, wil ik wel een uitzondering maken. Laat ik meteen beginnen met de opmerking dat we eerder een all time high hebben bereikt als je naar de Total Return index in ogenschouw had genomen. Het is dat we bij de AEX doen alsof dividend niet van belang is, dat we het nu opeens over een nieuwe all time high hebben. Waarvan acte. Lijstje winnaars Zoals te verwachten viel, ging er veel aandacht uit naar de winnaars: de bedrijven die voor een groot deel bijdragen aan die recordstand. De hoofdrol is weggelegd voor de halfgeleidergiganten ASML, ASM en Besi, maar ook uitgevers Wolters en RELX handelden op of dicht bij hun top. Het is dat RELX op vrijdag een iets hoger slot wist neer te zetten dat dat aandeel nipt van een nieuwe all time high verwijderd bleef. Maar hoe zit het eigenlijk met al die andere aandelen, vraag ik me af. Hoe ver zijn die nog verwijderd van een nieuw record? Enter de grafiek van deze week. De rode balken laten zien hoever de verschillende aandelen zijn verwijderd van de recordstand van 2000, gebaseerd op data van Bloomberg. Ik ga ervan uit dat alle right- issues, stock splits en fusies juist zijn verwerkt, maar heb er geen diepgravende onderzoek naar gedaan. Het valt gelijk op dat de koersen van ‘household names’ zoals ABN Amro (-53%), Philips (-64%), ING (-64%), Aegon (-88%) en KPN (-92%) minstens moeten verdubbelen om ook maar enigszins in de buurt van een record te komen. "Koersen van ABN Amro (-53%), Philips (-64%), ING (-64%), Aegon (-88%) en KPN (-92%) moeten minstens verdubbelen om ook maar enigszins in de buurt van een record te komen" Veel van die vorige prijsrecords zijn in 2000 en 2001 neergezet, dus het cumulatieve dividend dat in de tussenliggende jaren is uitgekeerd kan een aardige buffer vormen. Om dat te laten zien heb ik ook een tweede rij met balken toegevoegd, die naar de Total Return kijkt. Vooral voor ING en Ahold scheelt dat behoorlijk, maar zelfs met het dividend hebben aandelen als KPN, Aegon en ArcelorMittal nog een hele, hele lange weg te gaan. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.