Grafiek van Daalder: Hoe zit het met al dat geld aan de zijlijn? Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek, die wat hem betreft wel wat meer aandacht verdient. Deze week: Cash on the sideline. 1 februari 2024 12:55 • Door Lukas Daalder Nu de financiële markten volop aan het speculeren zijn wanneer en met hoeveel de centrale banken van de wereld hun beleidsrentes dit jaar gaan verlagen, zie ik steeds vaker verwijzingen naar de ‘berg met geld aan de zijlijn’ opduiken. Hierbij wordt doorgaans verwezen naar de $ 5,9 biljoen ($ 5900 miljard!) die inmiddels in Amerikaanse Money Market Funds zijn neergestreken, maar soms wordt daar ook de $ 2,3 biljoen die in Time Deposits uitstaat aan toegevoegd. Bovenstaande grafiek laat de ontwikkeling zien van de Money Market Funds, waarbij duidelijk is dat er de laatste jaren een hele sterke instroom was. De oorzaak ligt voor de hand: door al die renteverhogingen loonde het om geld in dit deel van de markt te beleggen. Daalt de rente weer, dan zal een deel van dit geld wellicht naar de obligatie- of aandelenmarkt vloeien, zo is het verhaal. Ongevoelig voor rente-ontwikkeling Nou is niets op voorhand uit te sluiten, maar als deze grafiek een ding duidelijk maakt, dan is het wel de relatieve rente-ongevoeligheid van Money Markets. Sinds 1985 zijn rentes meerdere keren verhoogd en verlaagd, maar ik wens je veel sterkte om de periodes van renteverlaging op basis van bovenstaande grafiek aan te geven. Met uitzondering van de ‘lichte’ daling in de periode 2003-2006 en de correctie na de GFC paniek, lijkt de omvang van de Money Market Funds eigenlijk slechts één richting te kennen: omhoog. "Als deze grafiek een ding duidelijk maakt, dan is het wel de relatieve rente-ongevoeligheid van Money Markets" Valse hoop Een tweede punt is dat het rode vlak een absoluut bedrag is, dat geen rekening houdt met inflatie of (bijvoorbeeld) de omvang van de economie. Hoe verhoudt de $ 2,0 biljoen van 2003 zich bijvoorbeeld tot de $ 5,9 biljoen nu als we het hebben over de potentiële marktimpact? Om dat inzichtelijk te maken heb ik de omvang van de Money Markets gedeeld door de market cap van de Russell 3000, een redelijk goede indicatie van de totale waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt. Dit percentage staat in de grafiek weergegeven met de gele lijn. Wat blijkt? Het huidige percentage ligt min of meer op het gemiddelde niveau dat we sinds 2012 zien. Anders gezegd, mocht dit geld inderdaad in beweging komen, dan is de potentiële impact op (bijvoorbeeld) de aandelenmarkt veel minder groot dan tijdens de periode 2000-2012. De belofte van ‘cash on the sideline’, is wat dat betreft even constant als de hoop dat een M&A-golf de bredere aandelenmarkt dit jaar dan toch echt hoger zal zetten: het wordt vaak aangehaald, maar als je historisch kijkt komt het in de praktijk maar zelden voor. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.