Grafiek van Daalder: Strijd tussen grote en kleine aandelen Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het rendementsverschil tussen klein en grote aandelen. 18 januari 2024 09:00 • Door Lukas Daalder Als ik zeg dat small en midcaps het in het afgelopen jaar moeilijk hebben, dan zeg ik waarschijnlijk iets wat veel van de lezers hier direct kunnen beamen. Zo steeg de AEX vorig jaar met ruim 12%, waar de AMX 2% moest prijsgeven. Tel daarbij het dividendrendement op, dan wist je met de AMX vorig jaar net breakeven te spelen, waar een belegging in de AEX 15% opleverde. Rebound mid- en smallcaps Ik denk dat menig belegger opgelucht adem haalde toen de performance van de kleinere bedrijven op de beurs vanaf midden november plotseling verbeterde. Hiervoor werden een aantal redenen genoemd. Ten eerste daalde de kapitaalmarktrente in de laatste twee maanden van het jaar fors, terwijl ook de credit spreads terugliepen. Hierdoor werd het herfinancieren van schuld een stuk dragelijker. Aangezien small- en midcappers doorgaans afhankelijker zijn van externe financiering, profiteerde dit segment. Daarnaast was er de hoop dat inflatie min of meer onder controle was gebracht, wat met name small- en midcapbedrijven, die minder pricing power hebben, kan helpen. Bovenstaande grafiek laat het relatieve verloop van de Russell 2000 zien ten opzichte van de S&P 500, en het draaipunt is duidelijk te zien. Na een underperformance van 16% in de eerste tien maanden van het jaar wisten de small- en midcapbedrijven in korte tijd een aanzienlijk deel van de underperformance weer goed te maken. In relatieve termen steeg de Russell 2000 12% meer dan de eveneens stijgende S&P 500. Het begin van de lang verwachte outperformance was eindelijk aangebroken! Herhaling van zetten Misschien is er toch te vroeg gejuicht, want het nieuwe jaar begint wederom met een stevige underperformance voor de small- en midcappers. Inmiddels is de helft van de relatieve koerssprong die we sinds midden november hebben gezien alweer ingeleverd. In Nederlandse aandelen is het verlies iets minder, maar ook hier zien we dezelfde trend. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.