Grafiek van Daalder: Stijgende aandelen, onrustige obligaties Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het rendement op aandelen en obligaties in 2023 in historisch perspectief. 11 januari 2024 11:00 • Door Lukas Daalder Zo’n grafiek waar je veel tijd en liefde insteekt en als je dan klaar bent, ernaar kijkt en dan denkt, mwoah. De bedoeling was om een terugblik op 2023 te geven door de koersuitslagen van de Amerikaanse aandelen (links) en obligaties (rechts) in historisch perspectief te plaatsen. De aandelengrafiek toont de koersuitslag van de S&P 500 (exclusief dividend), de grafiek van de obligaties geeft de Total Return van de Bloomberg Barclays US Treasury index, een mandje van Amerikaanse staatsobligaties met verschillende looptijden. Het resultaat van het jaar 2023 wordt weergegeven door de losstaande rode balk, terwijl de andere rode balkjes de rendementen van de afgelopen tien jaar weergeven. De gele streepjes laten vervolgens het beste resultaat zien van het jaar, de roze het dieptepunt. Aangezien we een langere geschiedenis hebben voor de aandelenmarkt, is de linkergrafiek groter: de grafiek loopt van 1928 tot 2023. De obligatiegrafiek begint pas in 1973. Om de grafieken te kunnen vergelijken heb ik de assen op dezelfde hoogte gezet. "Prima beursje" Voor aandelen geldt 2023 als een prima beleggingsjaar. De S&P500 steeg met 24%, ruim 3x het langetermijngemiddelde rendement van 7,9%, waarbij we bijna op de piek het jaar uitgingen. Als je aan het begin van vorig jaar instapte, dan keek je slechts twee handelsdagen tegen een verlies aan. Dus eigenlijk een prima beursje. Wat obligaties betreft was het een wat minder comfortabel ritje. Het jaar begon met een kleine plus, maar door de stijging van de kapitaalmarktrente, sloeg dat plusje om in een verlies. Half oktober stond er zelfs een verlies van 3,3% op de borden, waardoor het er even op leek dat we een derde minjaar op rij zouden schrijven. Dat was ook precies het moment waarop de obligatiedraai werd ingezet, waardoor de markt uiteindelijk op een bescheiden plus van 4,4% boekte. Een prima rendement eigenlijk, maar die moet je uiteraard wel zien in het licht van de grote negatieve uitschieter, het rampjaar 2022. "Wat obligaties betreft was het een wat minder comfortabel ritje" Bijzonder decennium Daarnaast valt op dat de rendementen van de afgelopen tien jaar voornamelijk aan de linkerkant van de grafiek te vinden zijn en dat slechts twee over die periode een resultaat opleverden dat net boven het langetermijngemiddelde van 6,5% uitkwam. Ik ben benieuwd hoe dat er de komende tien jaar uit komt te zien. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.