Amerikaanse banken hebben beleggers bar weinig te bieden De aandelenkoersen van de Amerikaanse banken zijn ten opzichte van de gehele financiële markt richting een absoluut dieptepunt gezakt. Dat verbaast DWS niets. 22 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie "Vorige week reageerden de markten fel op de (enigszins) tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers. Banken profiteerden. De bankenindex van de S&P500 steeg gedurende de dag met 5%. Maar nu handelt de bankenindex weer op een historisch laag niveau, zeker in vergelijking met de algemene S&P500. Na de regionale bankencrisis in maart is de banken-subindex van de S&P500 nooit meer echt hersteld. Normaal gesproken profiteren banken van hoge rentes, maar dit jaar verloopt anders dan anders. Renteverhogingen volgden elkaar in rap tempo op, waardoor de waarde van obligaties met een lange looptijd daalde. Daarnaast werden de banken door de Amerikaanse toezichthouders gedwongen om hogere kapitaalbuffers aan te houden en werden er meer stresstests gedaan. Het grootste struikelblok voor de banken zijn de hoge herfinancieringskosten. Om aan liquiditeit te komen moeten banken zich weer richten op spaarrekeningen van klanten. De klanten krijgen op staatsobligaties momenteel een rendement van 5%. Als banken hun spaarrente niet verhogen, kan dit leiden tot een uitstroom van spaargeld. Het aandeel van de bankensector in de index is sinds 2003 ruim gehalveerd tot onder de 3%. Ook de totale winst die de sector genereert in de index is gehalveerd tot 8%. Er is momenteel sprake van een disagio. Dat is ook wel te begrijpen. De sector kent een cyclisch business-model met lage marges, een hoge kapitaalintensiteit en de branche moet voldoen aan strenge regelgeving. Het disagio is de afgelopen 10 jaar nauwelijks van z’n plek is gekomen. Wij verwachten voorlopig niet dat de Amerikaanse bankensector zich hieruit weet te bevrijden. De Amerikaanse financiële instellingen hebben te kampen met sterke economische tegenwind. Ook vanwege de consolidatieslag die gaande is, zitten er voor de grootbanken vooralsnog geen hogere marges in. Individuele banken weten soms te ontsporen, maar de vier grootste banken behaalden samen een mooie winst, al moet daar wel bij gezegd worden dat de helft daarvan aan één bank te danken is.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.