Grafiek van Daalder: Outperformance smallcaps na een recessie is logisch Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Wanneer kleine aandelen grote aandelen outperformen. 19 oktober 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute met data van Wall Street Journal, oktober 2023 Een interessante grafiek van de Wall Street Journal, die laat zien dat Amerikaanse smallcaps (qua grootte min of meer vergelijkbaar met Europese midcaps) het beter doen dan largecaps in de 12 maanden na een recessie. Gemiddeld hebben we het over een extra rendement van pakweg 17%. Als je de grafiek bekijkt, heeft dit verband nog nooit een negatief resultaat opgeleverd. Is dit verband logisch? Ik denk het wel, ja. Een Amerikaanse recessie raakt Amerikaanse bedrijven die voornamelijk op de Amerikaanse afzetmarkt actief zijn altijd relatief hard, terwijl een deel van de winst van largecaps, zoals Apple, Microsoft en Google, ook in bijvoorbeeld China of Japan gegenereerd wordt. Het aanhouden van largecaps werkt dus in het voordeel van beleggers als de recessie begint, maar dat voordeel keert op het moment dat de recessie weer voorbij is. Kunnen we hier dan wat mee? Helaas blijkt dat wat minder makkelijk. De grafiek is gebaseerd op de timing van de officiële recessies die de NBER vaststelt. Hoewel ik dat een betere systematiek vind dan de definitie van twee kwartalen van negatieve bbp-groei, is er één nadeel van die NBER-definitie: het duurt soms wel meer dan een jaar voordat de NBER met terugwerkende kracht vaststelt dat een recessie echt voorbij is. Zo maakte de NBER pas in september 2010 bekend dat de recessie van 2007-2009 in juni van 2009 afgelopen was, een kleine 15 maanden te laat om deze strategie nog te kunnen implementeren. Desondanks: toch interessant. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?