Grafiek van Daalder: Niet Griekenland en Italië zijn het probleem In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: welk EU-land heeft de meeste totale schuld? 6 juli 2023 09:00 • Door Lukas Daalder Vandaag een grafiek die de ontwikkeling van de schuld in de eurozone weergeeft en die een iets ander beeld weergeeft dan we gewend zijn. Normaal kijken we naar de ontwikkeling van de overheidsschuld als percentage van het bbp en roepen we ach en wee en schande over de hoge schuldposities van landen als Griekenland (176%) en Italië (137%). “Hoe krijg je dat als land weer terug naar het gewenste niveau van 60%?”, is hierop dan standaard de vraag. Nou zal je mij niet horen beweren dat die overheidsschuld geen probleem is, maar waarom beperken we ons eigenlijk altijd tot de overheid? Is het niet net zo belangrijk om ook de schuld van huishoudens en bedrijven mee te nemen? Enter de grafiek van vandaag die kijkt naar de totale schuld per land als percentage van het bbp. En dat levert een heel ander beeld op. Met uitzondering van Duitsland ligt deze totale schuld inmiddels al tussen de 250% en 350% van het bbp. De grote verrassing is echter dat het niet Italië en Griekenland zijn die de hoogste schuld hebben, maar…. Frankrijk! Vooral het Franse bedrijfsleven heeft een veel hogere schuldlast in vergelijking met de andere landen. Duitsland (geel) en Frankrijk (roze) hadden in 2003 beide een schuldratio van 210% van het bbp, maar waar de Duitse schuld sinds die tijd licht daalde (naar 190% van het bbp), is die van Frankrijk sterk opgelopen (333% van het bbp). Anders gezegd, in twintig jaar tijd is er een gapend gat van 143%-punt ontstaan. Wellicht zijn het dus niet Griekenland en Italië die het grootste probleem zijn, qua schuld in de eurozone. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.