Aandelenmarkt Oost-Indisch doof voor recessie Terwijl de Amerikaanse staatsobligatiemarkt een flinke recessie inprijst, gaat de aandelenmarkt nog steeds slechts uit van een kleine groeipauze. Dat is volgens beleggingsstrateeg Robert Almeida van vermogensbeheerder MFS een naïef standpunt. 28 juni 2023 13:00 • Door Gastauteur IEXProfs "De geschiedenis leert dat beleggers erg laat zijn in het inprijzen van een recessie in hun winstverwachting. Ook al geven de economie of de obligatiemarkt nog zulke duidelijke waarschuwingen, de aandelenmarkt schrikt altijd pas op het laatste moment wakker. Daarnaast hebben aandelenbeleggers de neiging om indicatoren die hun beleggingstactiek tegenspreken te negeren. Op dit moment houden ze bijvoorbeeld te weinig rekening met de stijgende kapitaalkosten. Door de hogere kapitaalkosten wordt de komende tijd een mooie periode voor spaarders, maar een dure voor leners. Hogere financieringskosten Op dit moment is een derde van de Amerikaanse bedrijfsschuld kortlopend. Die verhouding zagen we voor het laatste aan de vooravond van de financiële crisis. Veel van die bedrijfsschuld moet binnenkort dus opnieuw worden gefinancierd, maar tegen veel hogere kosten. Dat drijft de rentelasten op en zet de winstgevendheid onder druk. Positief is wel dat de leverage-ratio’s in vergelijking met de achterblijvende winstcijfers nog meevallen. Daar staat dan wel tegenover dat de winstcijfers abnormaal hoog waren door de coronasteun, de heropening van de economie na de pandemie en de rente die laag werd gehouden. Maar dat is nu allemaal voorbij. Het gaat er niet om wat de leverage-ratio’s nu zijn, maar wat ermee gebeurt als de winsten opdrogen.” Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.