Grafiek van Daalder: Fed boekt megaverliezen In de Grafiek van Daalder behandelt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: Fed boekt enorme verliezen door stijgende rente. 9 februari 2023 10:45 • Door Lukas Daalder Een sprekende grafiek die de ontwikkeling van de winst van de Federal Reserve sinds 2011 weergeeft. De eerste tien jaar (2011-2021) was er eigenlijk niet zo heel veel aan de hand. De winst wilde nog wel eens een maandje terugvallen, maar per saldo werd er elk jaar eigenlijk altijd wel een positieve bijdrage aan de Amerikaanse schatkist geleverd. Dure rente Die winst werd in de periode 2020-2022 in de eerste instantie nog verder ondersteund, doordat de Fed haar balans oppompte en op grote schaal obligaties opkocht. Dat ging goed totdat inflatie op de proppen kwam en verre van tijdelijk bleek. Centrale banken werden gedwongen om de kortlopende beleidsrente te verhogen. Met elke renteverhoging moest de Fed steeds meer rente gaan betalen aan de commerciële banken, die aanzienlijke tegoeden bij haar hadden gestald. Deze hogere uitgaven werden echter niet opgevangen door hogere inkomsten. Die waren immers grotendeels gekoppeld aan de rente-opbrengst op de obligatieportefeuille, die opgebouwd was toen de rente historisch laag was. "Met elke renteverhoging moest de Fed steeds meer rente gaan betalen" Om het nog erger te maken: het verkleinen van de obligatiepositie zal in de eerste instantie alleen maar tot een verdere daling van de inkomsten gaan leiden. Die rode balk aan het einde van de grafiek zal om die reden de komende maanden alleen maar verder onder druk komen te staan. Wel vertekend beeld Dat gezegd hebbende geeft de grafiek wel een beetje een vertekend beeld weer. Tot aan september 2022 laat de grafiek de maandelijkse winst zien (waarbij elke maand weer op nul begint), vanaf september 2022 (de eerste maand waarop de Fed in het rood dook), kijken we echter naar de cumulatieve verliezen. De reden hiervoor is dat waar de Fed wel altijd braaf de winsten afdraagt aan het ministerie van Financiën (de Treasury Department), er geen geld vloeit van de Treasury naar de Fed op het moment dat er sprake is van een verlies. Boekhoudkundig wordt het verlies geboekt als een ‘deffered asset’, hoewel de term ‘deffered liability’ eerder van toepassing lijkt. Pas als toekomstige winsten dit gat (in de verre toekomst) hebben weten te dichten, gaat de Fed weer winst storten aan de Treasury. Misschien maar goed ook dat er geen geld van het ministerie van Financiën naar de Fed wordt overgemaakt, want dat zou betekenen dat het schuldplafond waar minister Janet Yellen de komende maanden mee te maken gaat krijgen, heel wat eerder (en acuter) een pijnpunt wordt. "Maar goed ook dat er geen geld van het ministerie van Financiën naar de Fed wordt overgemaakt" Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.