Grafiek van Daalder: De balans tussen inflatie en dividend In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: het historische effect van inflatie en dividend op aandelenrendement. 12 januari 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Ik kwam recent een grafiek tegen op een blog waarin de rendementen van de S&P 500 sinds 1872 werden weergegeven. Of eigenlijk waren het vier grafieken: eentje die de jaarlijkse rendementen weergaf en vervolgens drie grafieken die respectievelijk de resultaten van vijf, tien en twintig jaar lieten zien. Het verschil tussen die vier grafieken laat zich raden. De eerste was er een met grote pieken en diepe dalen, maar naarmate de looptijd van de beleggingsperiode werd opgerekt, vlakten de uitschieters af. In de grafiek met de rendementen over een voortschrijdende periode van 20 jaar was er vervolgens geen enkele periode meer waarin een negatief rendement werd behaald. De boodschap was duidelijk: stocks are for the long run. Nou had ik de blog niet goed gelezen en dacht ik dat ik naar de nominale prijsrendementen van de S&P 500 zat te kijken, dus dat vond ik iets te makkelijk. We hebben allemaal gezien hoe hoog de inflatie vorig jaar was, dus hoe zou die grafiek er uit zien als we de negatieve impact van inflatie zouden meenemen? Met de bron in de hand (de befaamde Shiller database) ging ik vervolgens zelf aan de slag. Pas na eindeloos veel klooien en knutselen kwam ik erachter dat ik niet goed gelezen had: de grafieken gaven op zich wel alle reële totale rendementen weer. Maar goed, in mijn zoektocht naar iets wat er eigenlijk al was, kwam ik toch een aardig verband tegen en dat is de grafiek van deze week. Klik op de afbeelding voor een grote versie De rode blokken laten het nominale prijsrendement van de S&P 500 over een periode van tien jaar zien (dus geen rekening houdend met dividend en inflatie), de zwarte lijn hetzelfde maar dan naar het totale rendement en in reële termen. Indirect kun je dus eigenlijk zien in hoeverre dividend (positief voor het rendement) historisch gezien opweegt tegen de inflatie (die per saldo negatief is voor je rendement). Ligt de zwarte lijn hoger, dan biedt dividend meer compensatie dan via inflatie wordt kwijt geraakt, ligt hij eronder dan is het precies andersom. Dividend weegt steeds minder zwaar Interessant is dat dividend in de eerste helft van de weergegeven periode duidelijk zwaarder weegt dan inflatie (in die periode kwam ook nog regelmatig deflatie voor). Vanaf 2000 lijkt er veel meer een evenwicht tussen beide te bestaan. Of dat in de komende tien jaar nog steeds zo zal zijn, moeten we uiteraard nog maar afwachten. Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.