Grafiek van Daalder: Duitse en Frans schuld lopen flink uiteen In de Grafiek van Daalder behandelt Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock, elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week en de laatste van het jaar: divergentie van Europese overheidsschuld. 15 december 2022 11:00 • Door Lukas Daalder Dit blijft een opmerkelijke grafiek, eentje waar, wat mij betreft, te weinig aandacht aan wordt geschonken. We kijken naar de schuldratio’s (staatsschuld als percentage van het bbp) van Duitsland (rood) en Frankrijk (geel) sinds 2000 tot en met het derde kwartaal van dit jaar. Waar die schuldratio’s tot 2008 nagenoeg hetzelfde bleven, zie je vanaf de eurocrisis van 2010-2012 een duidelijke divergentie. In Duitsland ging men voor de ‘zwarte nul’ (=evenwicht op de begroting of eigenlijk een licht overschot, waarmee de schuld als percentage van het BBP gestaag begon te dalen), terwijl Frankrijk vasthield aan het beleid om de 3%-norm van het stabiliteitspact elk jaar ‘net’ niet te halen. De Fransen wisten de afgelopen 10 jaar alleen in 2018 het tekort onder de 3% te houden. Het gevolg van het divergerende beleid is dat waar de Duitse staatsschuld nu op 67% staat, de Franse schuld momenteel 113% bedraagt. (Nederland = 51%). En dat zit dan in dezelfde muntunie… Deel via:
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.
Assetallocatie 11 feb Kijk, daar zwemmen zes grijze zwanen Grijze zwanen staan voor gebeurtenissen die weliswaar voorstelbaar zijn, maar waarschijnlijk niet optreden. State Street Global Advisors schetst zes grijze zwanen die de markten flink kunnen bewegen: omlaag (3x) en omhoog (3x).
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.