Het echte bloedbad is in de obligatiemarkt Wie in de zomer van 2021 investment grade obligaties kocht, staat nu bijna 15% in de min. Voor beleggers die vooral risicomijdend zijn ingesteld, moet dat pijn doen. "Obligatiebeleggers hebben meer verloren dan aandelenbeleggers", schrijft macro-econoom Johannes Müller van DWS. 11 mei 2022 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs “Wie obligaties van geïndustrialiseerde landen koopt, hoeft zich meestal geen zorgen te maken over defaults. Deze beleggers krijgen eigenlijk altijd hun geld terug als de leningen vervallen, terwijl aandeelhouders meer risico lopen. Aan de andere kant, obligatiehouders zijn niet beschermd als de inflatie plotseling sterk oploopt. Het is ook geen zekerheid dat de investering wordt terugverdiend als een obligatie voor het einde van de looptijd wordt verkocht. Obligatiebeleggers verliezen meer Het is echter lang geleden dat obligatiebeleggers zoveel pijn hebben geleden door koersdalingen als in de afgelopen maanden. Wat daarbij misschien wel het meeste steekt, is dat obligatiebeleggers meer hebben verloren dan aandelenbeleggers. "Het is lang geleden dat obligatiebeleggers zoveel pijn hebben geleden als in de afgelopen maanden" Wie begin augustus dacht dat zijn geld in de World Bond Index veilig was geparkeerd, heeft inmiddels een schade van 14,5% opgelopen. Dit is vooral te wijten aan obligaties met een langere looptijd. Wie bijvoorbeeld in dezelfde maand Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 30 jaar kocht, kijkt momenteel zelfs tegen een verlies van meer dan 22% aan. Duidelijk is dat de verliezen van obligatiehouders niet ten gunste zijn gegaan van aandelenbeleggers (zie bovenstaande grafiek). Beide soorten beleggingen zijn dit jaar afgegleden. Verrassend genoeg heeft het obligatiebloedbad – een verlies van 8000 miljard dollar op de World Bond Index – weinig aandacht gekregen. Het gemiddelde rendement van deze index is in de afgelopen tien jaar verdampt tot een schamele 0,35% – en dat is nog in nominale termen. Het voor inflatie gecorrigeerde verlies is vele malen groter. "Het gemiddelde rendement van de wereldwijde obligatie-index is in de afgelopen tien jaar verdampt tot een schamele 0,35%" Daarentegen klom de gemiddelde winst van in de MSCI World genoteerde bedrijven met circa 10%. Maar om dit cijfer als maatstaf te gebruiken voor de komende tien jaar, is waarschijnlijk niet zo verstandig." "Verrassend genoeg heeft het obligatiebloedbad weinig aandacht gekregen" Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.