Rendement van 27% is niet genoeg GO Capital kan het nog en boekte fraai rendement in de eerste drie jaar van hun nieuwe fonds. Niet genoeg, helaas. 9 maart 2012 11:00 • Door Mark Baak De tijd vliegt. Het is inmiddels al weer iets meer dan drie jaar geleden dat de heren van GO capital hun tweede fonds startten. Ik schreef daar destijds een column over. Ik verwachtte dat zij ook met hun tweede fonds, European Opportunities, de MSCI Europe (Europese aandelenindex) zouden verslaan. Om dat wat kracht bij te zetten nodigde ik IEXProfs-lezers uit met mij een weddenschap aan te gaan, als zij daar anders over dachten. Vier mensen reageerden op die uitdaging, waarvan er drie de weddenschap aan wilden gaan. Een van die drie was overtuigd dat hij zou winnen. Een ander wenste de heren van GO Capital het beste, maar vond het leuk de weddenschap aan te gaan. Een derde schatte zijn kansen 50-50 in. Het fonds heeft in de eerste drie jaar een winst behaald van +27% (totaal rendement, na aftrek van kosten). Achteraf gezien is het altijd makkelijk praten, maar gegeven de positieve markten hadden de heren meer rendement gemaakt als ze meer netto marktrisico hadden genomen. De gemiddelde nettolong-positie van het fonds was 53%. bekijk het European Opportunities Fund in de IEXProfs Productselector Het fonds kent in 2012 overigens een hele goede start, zowel in absolute als in relatieve zin. Op het moment van schrijven staat het fonds op een winst van +15% sinds 1 januari van dit jaar. Dat rendement is niet behaald door marktrisico te nemen, want de gemiddelde nettolong-positie van het fonds ligt dit jaar tot op heden op -5%! Proost!Die 27% rendement die de fondsmanagers met het fonds gehaald hebben, is niet genoeg voor mij om de weddenschap te winnen, want het fonds bleef achter bij de MSCI Europe Index. Ik heb de reagerende lezers inmiddels bericht dat de fles champagne, de afgesproken tegenprestatie, naar hen onderweg is. Proost! Lees ook: Wedden dat GO het kan? Mark Baak is directeur bij Privium Fund Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?