Risicobeheersing is alles Voor obligatiebeleggers betaalt goede risicobeheersing zich uiteindelijk uit in de vorm van rendement. 22 september 2011 16:30 • Door Arnold Gast Vastrentend beleggen is een complexe zaak. Omdat wij er veel waarde aan hechten dat beleggers begrijpen wat we doen, hebben we recent de prospectussen voor onze vastrentende fondsen flink aangepast. We hebben deze een stuk leesbaarder gemaakt door de vaak ingewikkelde materie zo helder mogelijk uiteen te zetten. De inhoud van deze prospectussen gaat een stuk verder dan de wettelijke eisen. Ook ten opzichte van de concurrentie zijn de prospectussen onderscheidend door hun helderheid. Zo hebben we veel aandacht besteedt aan een heldere omschrijving van de risico’s. Inzicht in risico’s is voor iedere belegger cruciaal. Ook voor onszelf geldt dat, want ons risicomanagement is er sterk op gericht om valkuilen en bloopers te vermijden. Een goede risicobeheersing betaalt zich in onze visie terug in de vorm van rendement. Juist ook in turbulente tijden, zoals nu met de schuldencrisis. In onze ogen is risicobeheersing vooral ook een kwestie van vooruit kijken. Je moet gebeurtenissen vooraf zien aankomen en niet wachten totdat deze je overkomen. Vervolgens is het zaak om daar als belegger proactief naar te handelen. Dit jaar hebben we dat gedaan in de aanloop naar de schuldencrisis. Wij zagen de landenrisico’s vroegtijdig aankomen, waardoor we onze posities in risicovolle landen op tijd konden afbouwen. We bevinden ons daardoor in een comfortabele positie, waarbij we rustig afwachten totdat een fundamentele oplossing voor de schuldencrisis dichterbij komt. Als proactieve beleggers bewegen wij geregeld tegen de markt in. Zo waren de markten vorig jaar euforisch over het uitblijven van een hernieuwde recessie. Vanwege onze verwachtingen over de landenrisico’s gingen wij in die euforie niet mee. Terwijl veel partijen hun kredietrisico opbouwden, verlaagden wij dat toen juist in onze vastrentende portefeuilles. Die beslissing heeft goed uitgepakt. Het is voor vastrentende beleggers momenteel ingewikkeld laveren tussen renterisico en kredietrisico. Zelf hebben we onze creditspread-gevoeligheid de afgelopen jaren stapsgewijs op- en afgebouwd. Ook namen we geregeld contraire duration-beslissingen. Dat deden we geheel op basis van onze eigen fundamentele visie, en met succes. Om kort te zijn: met onze aanpak zijn ook in een slechte markt relatief goede prestaties mogelijk, zoals onder meer ons Delta Lloyd Rente Fonds duidelijk laat zien. Waardeontwikkeling Delta Lloyd Rente Fonds bij inleg van € 10.000, afgelopen drie jaar Arnold Gast is senior fondsbeheerder en hoofd credits bij Delta Lloyd Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?