Rabo's boerenslimheid Rabobank gaat goedkope trackers van Vanguard aanbieden, maar zie ik daar een adder onder het gras kruipen? 27 juni 2011 14:00 • Door Marc Vijver Rabobank heeft besloten om indexfondsen van Vanguard op te nemen in haar assortiment. Zo komen zij tegemoet aan de vraag vanuit klanten naar simpele, effectieve beleggingsoplossingen. Ik citeer: “Waarom zou je 1 tot 1,5% betalen voor een beleggingsfonds in een zeer liquide markt zoals Amerikaanse large-caps als je dat met indextrackers ook voor circa 0,5% ook kan doen?”. Een waar woord, gesproken door Rabobank directeur private banking Pim Mol. Maar dan gebeurt er iets raars. Verderop in het bericht (gepubliceerd op Fondsnieuws) staat namelijk te lezen dat het niet de bedoeling is dat bestaande beleggingsfondsen ingeruild gaan worden voor indexfondsen, en dat klanten ook niet actief met dit nieuwe aanbod benaderd zullen worden. Dus enerzijds onderschrijft de Rabobank het belang van lage kosten, en anderzijds gaan zij hun klanten niet helpen hierin. Het opnemen in het assortiment van indexfondsen is duidelijk ingegeven omdat klanten hier naar vragen. Maar alle andere klanten horen blijkbaar gewoon niet dat er 1% minder kosten gemaakt kan worden bij hun beleggingen. De belangen zijn evident: Rabobank is bijvoorbeeld 100% eigenaar van Robeco, een actieve fondsmanager die zich afkeert van index oplossingen. Bovendien is de kickback op actieve fondsen nu nog een belangrijke inkomstenstroom. Maar er is nog wat anders; door de Rabobank wordt gesproken over 0,5% voor een large-cap US investering. De keus is daarbij op Vanguard gevallen. Vanguard kent echter meerdere smaken van hun fondsen. Sommige smaken hebben daarbij een kickback ingebakken, en andere niet. In elk geval kent deze investering in haar goedkoopste vorm van Vanguard slechts 0,06% kosten per jaar. En dat is nog wel een stukje verwijderd van 0,50%. In dit licht is het misschien toch wat minder fraai dan het oogt allemaal. Marc Vijver is oprichter en directeur van innovatieve vermogensbeheerder The Index People. Deel via:
Assetallocatie 10:30 Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 07:50 "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.