Think twice, Binck Groot nieuws vandaag, Binck heeft een meerderheidsbelang (60%) verworven in de Nederlandse trackerboer Think Capital. Is het ook goed nieuws? Naar mijn mening werkt Binck zichzelf hiermee in een spagaat die lastig terug te draaien valt. 10 november 2010 14:00 • Door Marc Vijver Groot nieuws vandaag, Binck heeft een meerderheidsbelang (60%) verworven in de Nederlandse trackerboer Think Capital. Is het ook goed nieuws? Naar mijn mening werkt Binck zichzelf hiermee in een spagaat die lastig terug te draaien valt. De ratio klinkt prachtig en altruïstisch: Binck gaat zorgen voor de doorbraak van trackers in Nederland. Kijk, als indexspecialist juich ik dat natuurlijk toe. De Nederlandse trackermarkt is op dit moment circa 20 miljard groot en groeit naar verwachting met 300 tot 400% in de komende twee jaar. Think heeft met 18 miljoen een marktaandeel van minder dan 0,1% (bron: Think). Nu is de markt van trackers er vooral eentje van schaalgrootte; hoe groter je bent, hoe gemakkelijker je efficiënt de indexen kunt volgen, bijvoorbeeld omdat de kosten nauwelijks stijgen bij toenemende omvang. Dat is precies de reden dat driekwart van de Europese trackermarkt in handen is van drie spelers: iShares, Lyxor en DB-X. Terug naar die spagaat. Een belangrijke reden dat klanten bij hun bank weggaan en bij Binck een rekening openen is omdat hun bank vooral de eigen suboptimale producten promoot. Vrijheid van keuze en geen uitgesproken productvoorkeur is dan ook een groot goed bij Binck. Van twee walletjesOverigens zijn de ETF’s van Think al tijden gewoon te koop via Binck, dus dat is niet nieuw. Door deze overname wordt Binck echter zowel broker als maker van een beleggingsproduct. En daar begint het vlak dus onherroepelijk te hellen. Want ondanks het feit dat de AEX-tracker van Think optimaler dividendbelasting terughaalt, presteert deze helemaal niet beter dan marktleider iShares’ AEX-tracker. Binck schuift hiermee op naar de traditionele banken en plaatst zichzelf in een positie van de makelaar die aan twee kanten geld verdient. En waar dat toe kan leiden weten we inmiddels allemaal. Marc Vijver is oprichter en directeur van innovatieve vermogensbeheerder The Index People. Marc Vijver is oprichter en directeur van innovatieve vermogensbeheerder The Index People. Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.