Stop green washing! Detlef Glow roept de Europese beleggingsindustrie op te stoppen met green washing. De kans op ontmaskering is steeds groter en dat geldt ook voor de schade die misleidende communicatie over duurzaam beleggen aanricht. 7 januari 2020 09:00 • Door Detlef Glow Duurzaam beleggen is een hot topic. Daarom kunnen we ook in 2020 de nodige publicaties verwachten waarin vermogensbeheerders vertellen dat zij duurzame beleggingscriteria nog meer in hun beleggingsprocessen zullen integreren. Een deel van deze initiatieven is zinvol, omdat het beleggingsproces daadwerkelijk wordt aangepast. Andere initiatieven klinken vooral mooi, maar leiden niet tot veranderingen. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk als een fondshuis trots verklaart dat ESG-criteria in alle fondsen en strategieën zijn geïntegreerd, maar een van de sterbeleggers vervolgens beweert dat ESG-criteria geen rol spelen bij de beleggingskeuzes die hij of zij maakt. Ernstige schade Omdat beleggers scherper letten op de ESG-strategie van fondshuizen en deze ook transparanter opereren, is de kans op ontdekking van greenwashing steeds groter. De gevolgen hiervan zijn groot. Beleggers die voor de gek zijn gehouden, halen hun geld weg. De vermogensbeheerder verliest niet alleen geld, maar lijdt ook forse reputatieschade. Deze reputatieschade blijft niet beperkt tot een bedrijf. De hele sector wordt ermee besmeurd. Vooral fondshuizen die leunen op actief beheer moeten oppassen. Green washing is voor veel beleggers nu al een extra reden om voor duurzame ETF's te kiezen. Die zijn niet alleen goedkoper, maar kennen duidelijke regels voor het gebruik van ESG-criteria. Ander puntje waar actieve beleggers voor moeten oppassen: Elk schandaal op basis van misleidende communicatie kan aanleiding zijn om de spelregels aan te scherpen. Ik denk niet dat de beleggingsindustrie op nog meer regels zit te wachten. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.