Stop green washing! Detlef Glow roept de Europese beleggingsindustrie op te stoppen met green washing. De kans op ontmaskering is steeds groter en dat geldt ook voor de schade die misleidende communicatie over duurzaam beleggen aanricht. 7 januari 2020 09:00 • Door Detlef Glow Duurzaam beleggen is een hot topic. Daarom kunnen we ook in 2020 de nodige publicaties verwachten waarin vermogensbeheerders vertellen dat zij duurzame beleggingscriteria nog meer in hun beleggingsprocessen zullen integreren. Een deel van deze initiatieven is zinvol, omdat het beleggingsproces daadwerkelijk wordt aangepast. Andere initiatieven klinken vooral mooi, maar leiden niet tot veranderingen. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk als een fondshuis trots verklaart dat ESG-criteria in alle fondsen en strategieën zijn geïntegreerd, maar een van de sterbeleggers vervolgens beweert dat ESG-criteria geen rol spelen bij de beleggingskeuzes die hij of zij maakt. Ernstige schade Omdat beleggers scherper letten op de ESG-strategie van fondshuizen en deze ook transparanter opereren, is de kans op ontdekking van greenwashing steeds groter. De gevolgen hiervan zijn groot. Beleggers die voor de gek zijn gehouden, halen hun geld weg. De vermogensbeheerder verliest niet alleen geld, maar lijdt ook forse reputatieschade. Deze reputatieschade blijft niet beperkt tot een bedrijf. De hele sector wordt ermee besmeurd. Vooral fondshuizen die leunen op actief beheer moeten oppassen. Green washing is voor veel beleggers nu al een extra reden om voor duurzame ETF's te kiezen. Die zijn niet alleen goedkoper, maar kennen duidelijke regels voor het gebruik van ESG-criteria. Ander puntje waar actieve beleggers voor moeten oppassen: Elk schandaal op basis van misleidende communicatie kan aanleiding zijn om de spelregels aan te scherpen. Ik denk niet dat de beleggingsindustrie op nog meer regels zit te wachten. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?