Yale investeert in cryptofonds Het beleggingsfonds van Yale University trekt zich niets aan van scepsis over digitale munten en stapt in het nieuwe cryptofonds Paradigma met een startkapitaal van 400 miljoen dollar. 10 oktober 2018 08:00 • Door Redactie IEXParticipaties Het investeringsfonds van de Amerikaanse universiteit Yale steekt een deel van zijn 30 miljard dollar (!) aan beheerd vermogen in een nieuw fonds dat zich richt op cryptovaluta en de techniek die erachter steekt: blockchain. Het fonds draagt de naam Paradigma en wordt geleid door Fred Ehrsam, een van de medeoprichters van Coinbase. Het fonds begint volgens Bloomberg met een startkapitaal van 400 miljoen dollar. Een andere belegger in Pradigma is Sequoia Capital. Andere beleggers huiverig De stap van Yale is opmerkelijk omdat veel beleggers momenteel huiverig zijn voor beleggingen in cryptomunten zoals bitcoin. Bij de universiteitsfondsen gaf onlangs 96% aan niet in cryptomunten te beleggen. Rabobank behoort ook tot de sceptici die twijfelen aan een snelle doorbraak. Georges de Boeck, econoom bij RaboResearch Nederland stelde onlangs het volgende: “Ik verwacht dat Bitcoin nooit een vervanger zal zijn van het huidige reguliere financiële stelsel. Dit heeft, los van de technische belemmeringen, te maken met het feit dat Bitcoin tekort schiet als een goed functionerende valuta. Hierdoor wegen de voordelen van de Bitcoin niet op tegen de nadelen.” Vloedgolf aan innovaties De opkomst van bitcoin heeft volgens De Boeck wel gezorgd voor een vloedgolf aan innovaties in de financiële sector. Maar de grote doorbraak als betaalmiddel laat nog op zich wachten omdat bitcoin niet voldoet aan de drie functies van geld zijnde: een goed ruilmiddel, het moet dienen als oppotmiddel en het moet een rekeneenheid zijn. Fondsbeheerder David Swensen van Yale laat zich hier niet door weerhouden. Eerder investeerde hij ook al in Andreessen Horowitz, wat eveneens een 300 miljoen dollar groot cryptofonds in de markt heeft gezet. Gemiddeld rendement van 11,8% David Swensen heeft een goede naam in de wereld van de college endowments. De laatste 20 jaar haalde hij een rendement van gemiddeld 11,8% per jaar. Swensen staat bekend om zijn langetermijnvisie. Veel van zijn investeringen zijn in alternatieve illiquide beleggingen waaronder private equity en hedgefondsen. De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 10:30 Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 07:50 "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.