Er is meer dan fondskosten "De kosten van fondsen blijven een hot topic voor beleggers over de hele wereld. Daarbij ontstaat soms de indruk kosten het enige criterium is bij het selecteren van een beleggingsfonds of ETF." Fondsenanalist Detlef Glow van Lipper kan zich daar niet helemaal in vinden. 3 september 2018 14:15 • Door IEXProfs Redactie De kosten van met name actief beheerde fondsen liggen al een tijdje onder het vergrootglas, doordat het gros van de actief beheerde fondsen hun benchmarks niet weten te verslaan. Dat steekt. Ook het feit dat er geen garantie bestaat dat zelfs de beste fondsbeheerders in staat zullen zijn toekomstige outperformance te leveren, maakt de selectie van een actief beheerd fonds tot een gok. De onvoorspelbaarheid van toekomstige fondsprestaties is de reden dat voor sommige fondsbeleggers de hoogte van de fondsvergoeding het enige criterium is bij de selectie van fondsen. Het fonds met de laagste totale kostenratio (TER) moet het doen. Handige beheerder Ik kan me deels vinden in die opstelling. In sommige gevallen zijn de kosten zo hoog dat underperformance is verzekerd. Dat geldt met name in de obligatiehoek. De fondskosten zijn dan al snel hoger dan het gemiddelde rendement van de obligaties in de portefeuille. Dat gezegd hebbende, zelfs in deze gevallen kan een fonds in staat zijn om outperformance te boeken. Tenminste, als de fondsbeheerder handig met de duratie en/of de kredietsegmenten speelt, in combinatie met uitstekende bedrijfsselectie. Ik zeg daarmee niet dat beleggers elke prijs moeten betalen voor fondsen. Maar ik vind wel dat bij het selecteren van een fonds naar meer moet worden gekeken dan alleen naar de kosten. Met andere woorden, beleggers moeten kostenbewust zijn en op de hoogte zijn van de fondsvergoedingen, maar deze vergoedingen mogen de productkwaliteit in een professioneel fondsenselectieproces niet overheersen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.