Er is meer dan fondskosten "De kosten van fondsen blijven een hot topic voor beleggers over de hele wereld. Daarbij ontstaat soms de indruk kosten het enige criterium is bij het selecteren van een beleggingsfonds of ETF." Fondsenanalist Detlef Glow van Lipper kan zich daar niet helemaal in vinden. 3 september 2018 14:15 • Door IEXProfs Redactie De kosten van met name actief beheerde fondsen liggen al een tijdje onder het vergrootglas, doordat het gros van de actief beheerde fondsen hun benchmarks niet weten te verslaan. Dat steekt. Ook het feit dat er geen garantie bestaat dat zelfs de beste fondsbeheerders in staat zullen zijn toekomstige outperformance te leveren, maakt de selectie van een actief beheerd fonds tot een gok. De onvoorspelbaarheid van toekomstige fondsprestaties is de reden dat voor sommige fondsbeleggers de hoogte van de fondsvergoeding het enige criterium is bij de selectie van fondsen. Het fonds met de laagste totale kostenratio (TER) moet het doen. Handige beheerder Ik kan me deels vinden in die opstelling. In sommige gevallen zijn de kosten zo hoog dat underperformance is verzekerd. Dat geldt met name in de obligatiehoek. De fondskosten zijn dan al snel hoger dan het gemiddelde rendement van de obligaties in de portefeuille. Dat gezegd hebbende, zelfs in deze gevallen kan een fonds in staat zijn om outperformance te boeken. Tenminste, als de fondsbeheerder handig met de duratie en/of de kredietsegmenten speelt, in combinatie met uitstekende bedrijfsselectie. Ik zeg daarmee niet dat beleggers elke prijs moeten betalen voor fondsen. Maar ik vind wel dat bij het selecteren van een fonds naar meer moet worden gekeken dan alleen naar de kosten. Met andere woorden, beleggers moeten kostenbewust zijn en op de hoogte zijn van de fondsvergoedingen, maar deze vergoedingen mogen de productkwaliteit in een professioneel fondsenselectieproces niet overheersen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?