Europese fondsbeleggers kiezen voor Amerikaanse aandelen Zijn Amerikaanse aandelen de nieuwe veilige haven? Want hoewel de Europese fondsenindustrie afgelopen maand uitstroom boekte, bleven beleggers Amerikaanse aandelen kopen. Detlef Glow van Lipper heeft de cijfers. 25 juli 2018 16:00 • Door Detlef Glow Is het Europese fondsensprookje voorbij? Afgelopen maand was namelijk alweer de tweede maand op rij dat Europese beleggers meer fondsen verkochten dan kochten. In de zestien maanden ervoor was de situatie nog precies andersom. Maar in juni draaide het beleggerssentiment van positief naar negatief en dat heeft de Europese fondsenindustrie gevoeld. Niet dat alle fondscategoriën een beroerde junimaand beleefden. Mixfondsen (+3,4 miljard euro) en vastgoedfondsen (+1,1 miljard euro) beleefden nog instroom. Dat kan niet worden gezegd van obligatiefondsen (-15,0 miljard euro) en aandelenfondsen (-11,0 miljard euro) die flink uit de gratie waren. Al met al bedroeg de totale outflow van Europese langetermijnfondsen in juni 22,0 miljard euro. De ETF-handel was daar niet debet aan, want ook in juni bleven Europese beleggers ETF's kopen (+0,9 miljard euro), al hield de ETF-verkoop niet over. Mixfondsen nog wel populair Klik op de afbeelding voor een grote versie Hoewel aandelenfondsen in het algemeen in de verkoop gingen, was de fondsensector met de meeste instroom in juni juist een aandelensector: Amerikaanse aandelen (+2,3 miljard euro). Op ruime afstand volgen neutrale Amerikaanse mixfondsen (+1,5 miljard euro) en neutrale Britse mixfondsen (+1,4 miljard euro). Veilige haven Amerikaanse aandelen Klik op de afbeelding voor een grote versie Dan de verliezers van juni. Daarbij laten we de geldmarktfondsen buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om cash korte tijd te parkeren. Kijken we naar de langetermijnfondsen, dan vluchtten Europese beleggers afgelopen maand vooral uit aandelen opkomende markten (-3,4 miljard euro), wereldwijde obligaties dollar hedged (-1,8 miljard euro) en Europese aandelen (-2,0 miljard euro). De vlucht uit EM houdt aan Klik op de afbeelding voor een grote versie Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.