Amerikaanse aandelen niet langer peperduur Door de recente daling van Amerikaanse aandelen is hun waardering precies gelijk aan het langetermijngemiddelde. Koopkans? 4 juli 2018 14:20 • Door Rob Stallinga Amerikaanse aandelen zijn duur, zo was het verhaal de laatste jaren. De hoge prijs werd niet als een al te groot probleem gezien, want Wallstreet was in zijn lange geschiedenis meestal duurder dan aandelenmarkten elders. Dat heeft onder meer te maken met de prima liquiditeit van de Amerikaanse aandelenbeurs. Goede verhandelbaarheid heeft zijn prijs. Wat natuurlijk ook hielp om de Amerikaanse beurzen hoger te zetten, is de relatief hoge concentratie van succesvolle internetbedrijven in de VS. De zogenaamde FAANG-aandelen - FAANG staat voor Facebook, Amazon, Apple, Netflox en Google - namen een belangrijk deel van de Amerikaanse beurswinst voor hun rekening. Dat deze aandelen wat mogen kosten is op basis van hun verwachte groei niet meer dan normaal. Maar toch, een beetje hoogtevrees begonnen assetmanagers wel te krijgen. Daarom wezen zij ook dit jaar Japan, opkomende markten en Europa aan als de regio's met de beste aandelenkansen. Deze regio's waren achtergebleven, dus zouden klaar zijn voor een indrukwekkende inhaalslag. Dat was een half jaar geleden. Van de verwachte inhaalslag kwam weinig terecht. Ook op Wallstreet sloeg de stemming om. Inmiddels zijn Amerikaanse aandelen precies gemiddeld gewaardeerd. Of de huidige Amerikaane aandelenwaardering een goed instapmoment is, hangt vooral af van de toekomstige winstontwikkeling. Die loopt in 2019 weliswaar terug maar ook een gemiddelde winstgroei van 9,7% maakt aandelen bij een gelijkblijvende koers een stuk goedkoper. Tenminste, als de verwachte winstgroei er ook daadwerkelijk komt. Het aantal beren op de weg neemt immers inmiddels danig toe. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.