Amerikaanse aandelen niet langer peperduur Door de recente daling van Amerikaanse aandelen is hun waardering precies gelijk aan het langetermijngemiddelde. Koopkans? 4 juli 2018 14:20 • Door Rob Stallinga Amerikaanse aandelen zijn duur, zo was het verhaal de laatste jaren. De hoge prijs werd niet als een al te groot probleem gezien, want Wallstreet was in zijn lange geschiedenis meestal duurder dan aandelenmarkten elders. Dat heeft onder meer te maken met de prima liquiditeit van de Amerikaanse aandelenbeurs. Goede verhandelbaarheid heeft zijn prijs. Wat natuurlijk ook hielp om de Amerikaanse beurzen hoger te zetten, is de relatief hoge concentratie van succesvolle internetbedrijven in de VS. De zogenaamde FAANG-aandelen - FAANG staat voor Facebook, Amazon, Apple, Netflox en Google - namen een belangrijk deel van de Amerikaanse beurswinst voor hun rekening. Dat deze aandelen wat mogen kosten is op basis van hun verwachte groei niet meer dan normaal. Maar toch, een beetje hoogtevrees begonnen assetmanagers wel te krijgen. Daarom wezen zij ook dit jaar Japan, opkomende markten en Europa aan als de regio's met de beste aandelenkansen. Deze regio's waren achtergebleven, dus zouden klaar zijn voor een indrukwekkende inhaalslag. Dat was een half jaar geleden. Van de verwachte inhaalslag kwam weinig terecht. Ook op Wallstreet sloeg de stemming om. Inmiddels zijn Amerikaanse aandelen precies gemiddeld gewaardeerd. Of de huidige Amerikaane aandelenwaardering een goed instapmoment is, hangt vooral af van de toekomstige winstontwikkeling. Die loopt in 2019 weliswaar terug maar ook een gemiddelde winstgroei van 9,7% maakt aandelen bij een gelijkblijvende koers een stuk goedkoper. Tenminste, als de verwachte winstgroei er ook daadwerkelijk komt. Het aantal beren op de weg neemt immers inmiddels danig toe. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?