De grafiek van Blokland: Politieke discount Waarom hebben Amerikaanse aandelen het beter gedaan dan Europese aandelen? Nou, Europese beleggers hanteren een politieke discount, aldus Jeroen Blokland. 21 juni 2018 10:00 • Door Jeroen Blokland De grafiek hieronder laat zien dat Amerikaanse aandelen het sinds het dieptepunt, kort na het uitbreken van de financiële crisis veel beter hebben gedaan dan Europese aandelen. De vraag dringt zich op waar dit grote verschil vandaan komt. Een van de inmiddels bekende redenen is technologie. In de afgelopen jaren hebben bedrijven als Apple, Amazon, Facebook en Netflix een enorme groei meegemaakt met navenante rendement op hun aandelen tot gevolg. In de MSCI USA Index is het gewicht van technologie-aandelen opgelopen tot 26%. Daar staat een schamel 5%-gewicht van technologie in de MSCI Europe Index tegenover. Een tweede argument is wat minder florissant voor Amerikaanse aandelen. Die zijn namelijk een stuk duurder geworden dan hun Europese collega’s in de voorbije jaren. Dat geldt zowel in absolute als in relatieve zin. Beleggers zijn meer bereid te betalen voor Amerikaanse bedrijven dan voor Europese bedrijven. Politieke discount Europa Als derde noem ik een factor die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is politiek risico. Dat klinkt misschien logisch, hier in het brave, veilige Europa, maar op politiek gebied is er niet altijd sprake van stabiliteit. Sinds de financiële crisis kan ik een waslijst aan politieke events noemen die beleggers de stuipen of het lijf hebben gejaagd. Zo was er de schuldencrisis in de periferie (2010-2012) die uitmondde in de crisis rondom de schuldenberg van Griekenland. Meer recentelijk hadden we natuurlijk Brexit, maar ook Marine Le Pen die de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen haalde en het Catalaanse onafhankelijksreferendum. Daar komt nu dus de nieuwe regering van Italië bij. Wat ik met deze lijst alleen maar wil zeggen is dat je het beleggers niet echt kwalijk kunt nemen dat ze iets van een politieke discount op Europese aandelen toepassen. Toch? Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.