Komt die inflatie nog? Is de relatie tussen werkloosheid en inflatie kapot? Jeroen Blokland wil de Phillipscurve nog niet overboord gooien. 19 april 2018 13:30 • Door Jeroen Blokland De werkloosheid in de OESO-landen is gedaald tot gemiddeld 5,2%. Toch liggen inflatieniveaus nog ruim onder de doelstelling van de meeste centrale banken. Met als gevolg dat economen zich stukbijten op de vraag of de relatie tussen werkloosheid en inflatie kapot is. Dat er inmiddels wordt getwijfeld aan de Phillipscurve, de grafiek die aangeeft dat de inflatie oploopt als het werkloosheidspercentage daalt, is niet gek. De Phillipscurve vertelt dat de inflatie pas echt oploopt als de werkloosheid door een bepaalde grens is gezakt. Met een OESO-werkloosheidspercentage op het laagste niveau in decennia zou u toch mogen verwachten dat die grens ruimschoots gepasseerd is. Nog niet overboord Tijdelijke banen met gemiddeld lagere lonen bieden een mogelijke verklaring voor het ontbreken van inflatie. Echter, hoewel er in de eerste jaren na de financiële crisis vooral parttime banen bij kwamen, bieden bedrijven nu ook vaak weer fulltime banen aan. Een tweede mogelijke verklaring is tijd. Het duurt even voordat een krappe arbeidsmarkt doorwerkt in hogere lonen en uiteindelijk hogere inflatie. Mogelijk duurt het dit keer gewoon een beetje langer. Wat de reden ook is, ik ben nog niet zover om de Phillipscurve overboord te gooien. Maar dit lijkt me wel een aardig moment om de curve onder de aandacht te brengen. Deze grafiek is ook verschenen in IEXProfs Magazine 1, april 2018. Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen. Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.