Dalende koersen, maar stijgende ETF-verkoop Terwijl de beurzen afgelopen maand een korte en felle correctie meemaakten, bleven Europese beleggers ETF's kopen, zo constateert Detlef Glow van Lipper. 19 maart 2018 14:00 • Door Detlef Glow Het Europese ETF-vermogen steeg afgelopen maand met 1,1 miljard euro tot 648,3 miljard euro. Deze stijging was vooral het gevolg van de instroom van nieuw kapitaal. Maar liefst 10,5 miljard euro aan nieuw geld vond zijn weg naar ETF's. Dalende koersen in februari resulteerden in een vermindering van het Europese belegde ETF-vermogen met 9,4 miljard euro. Het was geen verrassing dat Europese beleggers vooral aandelenfondsen kochten. Het totaal belegde Europese ETF-vermogen bestaat voor 72% uit aandelenbeleggingen. Obligatiefondsen volgen met 24% van het Europese ETF-vermogen op grote afstand. Wij willen aandelenDe Europese ETF-verkoop in februari. Klik op de afbeelding voor een grote versie Maar hoe zit het met de verkoop van de verschillende beleggingssectoren, de peer groups? Beleggers kochten vooral EU-aandelen (+2,5 miljard euro), Amerikaanse aandelen (+2,1 miljard euro) en Japanse aandelen (+1,3 miljard euro). De tien populairste ETF-sectoren op basis van belegd vermogen waren vorige maand goed voor 105% van de totale instroom. Dat vertelt hoe geconcentreerd de Europese ETF-markt is. Verliezers waren er in februari ook. De meeste outflow was er bij wereldwijde aandelen (-1,7 miljard euro), Europese high yield (-0,4 miljard euro) en Amerikaanse bedrijfsobligaties (-0,3 miljard euro). De sectorwinnaars en -verliezers van februari Klik op de afbeelding voor een grote versie iShares, de dochter van Blackrock, is met een marktaandeel van bijna de helft de spreekwoordelijke olifant in de Europese ETF-porseleinkast. iShares (+3,7 miljard euro) verkocht ook afgelopen maand de meeste ETF's. Maar het verschil met de nummer 2-verkoper Amundi ETF (+3,5 miljard euro) is opmerkelik klein. Niet alle Europese verkopers van ETF's deden goede zaken. De Top 10 grootste ETF-verkopers naar marktaandeel verdeelde 110% van de februari-omzet onder elkaar. Elf van de 50 ETF-aanbieders keken afgelopen maand aan tegen omzetverlies van in totaal 1,5 miljard euro. Pas op! Amundi ETF komt eraan Klik op de afbeelding voor een grote versie Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.