Van Fed-put naar Trump-trade-put De handelstariefplannen van Donald Trump zorgen voor een nieuwe bodem. Een handelsoorlog zal centrale banken namelijk doen ingrijpen, aldus Wouter Weijand. 8 maart 2018 14:00 • Door Wouter Weijand Er is de afgelopen weken het nodige geschreven over het verdwijnen van de Fed-put. Hadden markten weer eens een kwade bui, dan had je altijd nog de Fed, die prijs stelde op rust, reinheid en regelmaat. Wij, onrustige kinderen keken op naar moedertje Fed, want die wist ons altijd wel te kalmeren. Altijd lag er wel een spuit klaar met een geldinjectie of een medicijnenkoffer met QE. Maar zowel de koffer als de spuit lijken leeg. De Fed heeft de patiënt geheel gezond verklaard en die moest maar eens op eigen benen gaan staan. Oude, opgekochte verpakkingen met medicijnen moeten worden teruggegeven. Trump redt de aandelenmarkt Gelukkig is er dan nog onze redder in nood, onze blonde superman! Nooit gedacht dat er nog een Trump-trade-put onder markten bestond. Laat ik deze troef-kaart even uitspelen. Dat gaat zo: Trump veroorzaakt een handelsoorlog, met natuurlijk alleen maar verliezers in de wereldhandel. Anders dan deze zelfverklaarde genius snapt elke eerstejaars economiestudent dat. Vervolgens komen centrale bankiers tot de conclusie dat die stomme politici er weer een zooitje van dreigen te maken. Dus besluiten ze QE nog maar eens te verlengen. Vooral Super Mario schijnt dit al verzucht te hebben. Voorlopig even geen uitzicht op een exit van de ECB. Joepie! Aandelenbeleggers slaken een zucht van verlichting: weer geen renteverhoging! Wat moeten we zonder die halve gare Donald Trump? Oom Dagobert kan weer rustig gaan slapen. Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.