De alternatieve manager wil snel van uw geld af Alternative assets zijn hot, zo hot, dat geen manager uw geld langer dan strikt noodzakelijk wil vasthouden. Dan brandt men de handen aan een te lage fee. 1 september 2017 08:30 • Door Wouter Weijand Bij traditionele vermogenscategorieën ligt dit precies andersom. Hoe kan dat? Uw obligatie- of aandelenmanager leeft van een promillage op het beheerd vermogen. Hoe langer men uw geld mag beheren, hoe fijner. Voor de manager van uw private equity, private debt of een infrastructuurfonds is de carry, de performance fee, vaak nog belangrijker. Daar kijken ze naar de IRR, de Internal Rate of Return. En dan duurt het soms drie tot vijf jaar voordat het ingelegde geld door de manager wordt gecalled om echt te worden belegd (en dus daarvoor niets opbrengt). Deze manager berekent z’n performance fee op basis van de IRR van de werkelijk belegde gelden. Niet-renderende bedragen Veel fondsen komen niet verder dan 35-40% gemiddeld belegd kapitaal over de gehele looptijd van een fonds, ook omdat er al snel na realisering van het resultaat geld worden teruggegeven. Dat zou de IRR alleen maar kunnen omlaag duwen, dus weg ermee, het wordt zo snel mogelijk teruggestort naar de klant of de overkoepelde fund-of-fundmanager. Die ziet dan nog jarenlange niet-renderende bedragen op z’n spaarrekening, tot het moment waarop het fonds definitief tot uitkering komt. Een IRR van bijvoorbeeld 15% en een average invested capital van 40%, leidt zo tot een total return (TR) van 6%. Ik heb inmiddels al heel wat conference call’s achter de rug, waarbij de fundmanager of dconsultant een diepe stilte liet vallen als ik deze uitdaging aan de orde stelde. Geen baarden of geitenwollensokken Als je in een bubbel leeft en het geld klotst tegen de plinten op, dan is het niet leuk om dit soort vragen te krijgen. Wilt u dat dan ook niet doen? Uw telefoonrekening gaat namelijk over de duur van het gesprek, niet over de momenten, waarop iets gezegd werd…..(ziet u wel, hoe eenvoudig het is?). In deze alternatieve wereld hoeft u niet op zoek te gaan geitenwollen sokken of baarden. Beide heb ik trouwens al. Ik zou u echter wel een goede rekenmachine aanraden. En naar fondsen, die snel volledig belegd zijn of semi-open end zijn, zodat de verwatering van IRR naar TR beperkt blijft. Die zoektocht is trouwens helemaal geen sinecure. Ik ben er maanden door van de straat. Maar anders dan bij de hedgefondsen, die ook hun eigen fee-wereld hadden gecreëerd (en nu gelukkig weer terug op aarde zijn beland), heeft u bij alternatieve, illiquide beleggingen vaak een beter beeld van waarin belegd wordt en ogen de resultaten prettiger. Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies. Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.