Rentehouvast is zoek Het monetaire beleid drukt de rente naar extremen en aandelenbeleggers profiteren 4 februari 2015 12:00 • Door Arnold Gast De eurozone kenmerkt zich door onzekerheid. De economische groei in Europa ligt al langere tijd rond nul, terwijl de lage inflatie is omgeslagen in deflatie. Dan zijn er ook nog de aankomende onderhandelingen met Griekenland. Waar gaan die toe leiden? Gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden? Een Grexit? Alles lijkt mogelijk. In 2012 gaf ECB-president Mario Draghi al aan dat hij bereid was om alles te doen wat nodig was om de eurozone uit het slop te halen. Dat zorgde er onder meer voor dat de rente op staatsobligaties van periferielanden naar beneden tuimelde, maar met de reële economie blijft het tot op heden treurig gesteld. Gezien de gebrekkige groei in Europa, koos de ECB in de tweede helft van januari voor kwantitatieve verruiming (QE), waarbij nu voor het eerst ook Europees staatspapier zal worden opgekocht. Het effect van het besluit was enorm, met onder meer omhoog schietende aandelenmarkten. Het is de vraag wat QE gaat betekenen voor Europa. De Europese aanpak is immers moeilijk te vergelijken met ervaringen in de Verenigde Staten en Japan. Zullen probleemlanden als Frankrijk, Spanje en Italië verder gaan met hervormen? Of gaan ze achterover leunen, nu ze hun staatsschulden dankzij de stap van de ECB goedkoper dan ooit kunnen financieren? Beleggersimpuls QE is vooral een impuls voor beleggers, maar de vraag is waar al dat geld (meer dan 1.100 miljard euro) straks terechtkomt. Voorlopig niet bij de consument, want het papier dat de ECB en de nationale centrale banken gaan opkopen wordt vooral gekocht van banken. De kans dat dit geld vervolgens naar de economie vloeit is beperkt. Wel zal er een run op de effectenmarkten ontstaan. Aandelenbeleggers zullen daar sterk van profiteren, terwijl de effecten voor de reële economie onzeker blijven. Mario Draghi zal het met lede ogen aanzien, hoe goed zijn bedoelingen ook zijn. De rentedaling waar het monetaire beleid van de ECB voor zorgt, begint extreme vormen aan te nemen. Er is zelfs al vijfjarig papier uitgeven met een negatieve couponrente, iets dat uniek is in de Europese geschiedenis. Waar vroeger een rendement van 4% als rekenrente gold, is de houvast nu zoek. Want hoever zal de obligatierente nog dalen? Niemand kan het voorspellen. Zolang de rentedaling aanhoudt is dat gunstig voor de koersen van bestaand papier met een hogere coupon. Vooral kredietopslagen op bedrijfsobligaties bieden nog uitzicht op extra rendement. De grote vraag is echter wanneer het tijd wordt om risico’s af te bouwen en uit te stappen. Vijfjarige Europese rente onder 0% Bron: Bloomberg Arnold Gast is senior fondsbeheerder en hoofd credits bij Delta Lloyd Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 11:30 Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.