De grote victorie van Vanguard Vanguard vlamt en presteert beter dan bijna iedereen. 20 november 2014 17:00 • Door Ruben Munsterman Vanguard vlamt. Onlangs brak het ETF-imperium door de grens van drie biljoen dollar aan vermogen onder beheer. Marketing? Geluk? In ieder geval zeker is dat het passieve fondshuis de rest gewoon aftroeft met een dikke outperformance. Joshua Brown, belegger en financieel auteur, twittert dat de aandelenfondsen van Vanguard dit jaar 86% van hun concurrenten aftroeven. 86% of Vanguard’s stock funds beat their peer group this year. Blame Apple? http://t.co/XpNessCaEq — Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) November 20, 2014 Toegegeven: een jaartje succes is wel erg mager om het succes van het koninkrijk der indexproducten te verklaren. Maar op de blog van Brown staat een uitgebreider schema. Daarop is te zien: hoe verder in de tijd, hoe groter de kans dat Vanguard zijn concullega's outperformet. Over tien jaar gezien zijn alle Vanguard-fondsen zelfs beter dan 93% van de markt. Dan rest natuurlijk de vraag: is Vanguard nou zo goed of zijn actieve managers nou zo slecht? Dat debat is als de Zwarte Piet-discussie: erg vermakelijk en er valt uren over te discussiëren, maar voor- en tegenstanders zullen het er nooit over eens worden. Feit is wel dat in Amerika dit jaar - het grootste vermogensland - minder dan een op de vijf actieve fondsmanagers zijn benchmark verslaat. Terug naar Vanguard, dat ooit in 1975 werd opgericht door John Bogle. Onderzoeksbureau Tower Watson bracht vorige week zijn jaarlijkse lijst van 500 grootste fondshuizen uit. Beetje gedateerd, want de stand is per eind december 2013 opgemeten. Wel bleek daaruit dat Vangaurd van drie naar twee was gestegen. Alleen BlackRock duldt Vanguard nog voor zich. Op naar de sterren en daar voorbij! Met hulp van Warren Buffett is alles mogelijk, toch? De discussie is in ieder geval al gestart: Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.